Жута кућа и Медикус су исти случај

Српско Тужилаштво за ратне злочине има нове информације о предмету трговине људским органима на Космету и сјеверу Албаније који говоре да су “жута кућа“ и клиника “Медикус“ један те исти случај и то би могао да буде кључан допринос овој истрази. Узимање органа почело је у “жутој кући“ 1998. године, а нове информације показују да […]

уторак, август 28, 2012 / 13:31

Српско Тужилаштво за ратне злочине има нове информације о предмету трговине људским органима на Космету и сјеверу Албаније који говоре да су “жута кућа“ и клиника “Медикус“ један те исти случај и то би могао да буде кључан допринос овој истрази.

Узимање органа почело је у “жутој кући“ 1998. године, а нове информације показују да су исти људи наставили да организују овај нелегални бизнис и у модерној клиници “Медикус“.

Подаци до којих се дошло прије неколико мјесеци, између осталог, потврђују и наводе из извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о повезаности догађаја из случаја “жута кућа“ и клиника “Медикус“ и јасно указују, правно гледано, да је ријеч о једном те истом предмету, пише “Политика“.

Док су у “жутој кући“ у селу Бурељ, на сјеверу Албаније, жртве биле отети српски цивили и други неалбанци током ратних сукоба на Косову, на клиници “Медикус“ органи су одузимани од особа које су жељеле да их продају како би дошле до зараде.

Лист оцјењује да је извјештај Дика Матија, који је случај “жута кућа“ повезао са случајем “Медикус“, разлог више да Еулекс пончне да посматра ова два поступка као један.

На Косову, додаје лист, слободно живе људи који би могли да буду саслушани и осумњичени у предмету “жута кућа“, као што је одавно учињено у случају “Медикус“.

Српско Тужилаштво за ратне злочине наставило је интензиван рад на расвјетљавању судбине више стотина несталих Срба са Косова, а у истрагу је укључено и Специјално тужилаштво за организовани криминал Србије.

Интензивирана је и сарадња са руским тужилаштвом након што је откривено да су жртве трговине органима биле и руски држављани.

Извјештај Дика Мартија, који је прије више од годину дана усвојила Парламентарна скупштина Савјета Европе, терети премијера Косова Хашима Тачија и такозвану Дреничку групу ОВК за организацију трговине људским органима током и одмах послије рата на Косову 1999. године.

На случај трговине органима прва је указала бивша хашка тужитељка Карла дел Понте у својој књизи “Лов – ја и ратни злочинци“ која је навела да су у љето 1999. године косовски Албанци камионима превезли преко границе на сјевер Албаније више од 300 отетих особа.

Еулекс је у јуну 2011. године формирао радну групу за истрагу о Мартијевим наводима која је састављена од седам тужилаца и истражитеља, који још раде на прелиминарној истрази.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *