Злоупотреба правосуђа у Милоленду се наставља

Бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић и остали ухапшени под сумњом за организацију терористичког напада у Црној Гори у изборној ноћи остају у притвору пошто је Апелациони суд одбио њихове жалбе.

петак, децембар 9, 2016 / 14:30

Бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић и остали ухапшени под сумњом за организацију терористичког напада у Црној Гори у изборној ноћи остају у притвору пошто је Апелациони суд одбио њихове жалбе.

Ванпретресно веће Вишег суда у Подгорици продужило је 16. новембра за још два месеца притвор Дикићу, Кристини Христић (39), Бранки Милић (61), Милану Душићу (59), Драгану Максићу, Србољубу Ђорђевићу (52), Александру Чуровићу (33), Александару Алексићу (42), Николи Ђурићу (34), Синишу Ћетковићу (37), Дејану Станојевићу (42), Милошу Аћимовићу (26), Ивици Матићу (36) и Перици Андрићу (39).

На ову одлуку браниоци осумњичених су уложили жлабе, које је Апелациони суд одбио као неосноване уз образложење да је Виши суд правилно поступио, када је осумњиченима продужио притвор, пишу Дневне новине.

“Окривљени су основано сумњиви да су извршили кривично дело стварање криминалне организације те да уколико буду оглашени кривим може им бити изречена релативно висока казна затвора, која чињеница их свакако не може оставити равнодушним у односу према суду, односно према обавези да се одазивају на позиве суда", наводи се у апрозлежњу одлуке Апелационог суда.

Додаје се да је стога њима оправдано притвор продужен због постојања околности које указују на опасност од бекства за случај да се окривљени нађу на слободи, будући да се ради о страним држављанима, као и због околности које указују на опасност од утицаја на саизвршиоце.

У најновијем тужилачком акту о планираном терористичком нападу се наводи да су Едуард Владимирович Широков и Владимир Николајевич Попов крајем септембра 2016. године на територији Црне Горе, Србије и Русије организовали криминалну групу, чији циљ је био вршење „неодређеног броја кривичних дела тероризам и кривичних дела убиство највиших представника Црне Горе”.

У наредби се помиње и политичка партија Демократски фронт, као и за сада неидентификована особа из те партије која би, заједно са осумњиченим Братиславом Дикићем, командовала потенцијалним побуњеницима који би упали у Скупштину Црне Горе, пуцали на припаднике полиције, а затим лишили слободе премијера Мила Ђукановића. Истрага је проширена и на тројицу српских држављана Предрага Богићевића, Немању Ристића и Милоша Јовановића за којима је прије два дана расписана црвена Интерполова потерница. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *