Војислав Савић

Злочини лакомисленог човјека

Паметан човјек има хиљаду жеља, а лакомислен, само једну. Или пет, шест, али то је то.

уторак, јануар 19, 2016 / 08:35

Паметан човјек има хиљаду жеља, а лакомислен, само једну. Или пет, шест, али то је то.

Лакомислен човјек нема времена да мисли, њему се стално некуд жури и стално би да нешто мијења и крпи, да нешто поправља и раставља, да руши и ломи па опет саставља. Нема он ни Бога ни бога ни свеца, за Њега постоји само Он и Његова самобитност, и Његови ставови и мишљења, до којих Он толико држи као да су какви реликти стари еонима, а не продукт интелектуалног онанисања над полуинформацијама.

Лакомислен човјек би да мијења лошу власт, без да претходно промисли шта долази за њом, ко ће да је замијени и има ли кога да је одмијени. Довешће он недостојнике и разне битанге и даће им бисаге у руке, само ако је на тренутак осјетио да би се од те Промјене могао како овајдити. Он ће, опет, са истим таквим жаром клети се у лошу власт ако му удијели какав ситан шићар, иако ће посљедице њеног владања осјећати не само његови сународници (за које Лакомислењак, ако ћемо искрено, и не мари много), него и његова дјеца и унуци, и његова даља покољења.

Међутим, није Лакомислени тако затворен, је ли, може он пронаћи и пријатеље који нису припадници његовог народа, иако се поштено ни са комшијом рођеним у улици није могао договорити. Али не, наћи ће он пријатеља и преко океана ако треба, само ако му може помоћи да Он постане неко и нешто, да се Он нешто пита, а не неки тамо које је његов тупави народ одабрао. Са друге стране, зна Он бити и затворен, често клаустрофобичан, неповјерљив, неко хоће Њега да уништи, уротио се Универзум, курва стара, да њега затре и науди му. Чудан је тај Лакомислењак, иде из крајности у крајност, као пијанац грли се са бандерама са обје стране улице. Чуј мене свијета, улице!

Лакомислени воли међународну политику. Експерт је за то. Иако не зна ко му је предсједник мјесне заједнице. Али нека, прати он све те прочишћене информације из осме руке са ратишта на далеком, блиском и западном истоку.

Посебан дар нашег Лакомислењака је и цинизам, јесте да је јефтин, провидан и приземан, али је цинизам. Кад је џаба и без основа, и сирће је слатко. Све оно што он никада није могао нити ће икада моћи, све и да живи 1000 година, а други са лакоћом обојеном крвавим знојем остварују, он ће зачинити својим циничним коментарима и курсаџијским хумором, не би ли их како приближио своме блату. И нађу се ти циници, па си међусобно милују главе, сердар-војводишу и хвалишу, да је човјека просто срамота што постоји крај таквих јуначина.

Куд Он прође, ту више сунце не сија и трава не расте, нико се не смије, а сви се подсмјехују. Црни олујни облак иде за њим, са муњама спремним да простријеле свакога ко промишља и копа дубље, ко преиспитује и себе и друге, јер Лакомислени за то нема времена, а не жели да га било ко у његовом неимању времена омета. Неимање времена је квинтесенција његовог постојања.

И на крају, кад га спусте Доле, он ће им се и одатле подсмијехнути, јер их је опет превеслао. Ех, да је барем ТО на вријеме схватио…0 КОМЕНТАРА

 1. Можда мој коефицијент интелегенције не може разумјети поруку аутора, али разумио сам да су предмет критике они који би да нешто мијењају, да руше оно што им се не свиђа па опет састављају, а да то раде брзоплето, тј. непромишљено, лакомислено. Да мало боље размисле, схватили би да је све супер, да је Бог = држава, а ударом на Бога руше државу. То су незнабошци. Нису блиски ни свецима из божје орбите. Баратају полуинформацијама, јер се усуде да вјерују својим очима, па онда се усуде да дигну и глас, тј. интелектуално онанишу. Срам их било! Ти безобразници би и да мијењају лошу власт, а да је не питају за позадину девијантног понашања. Може бити да им неко држи нож под грлом да му прослиједе оно што опљачкају од сиротиње?! Највећи је гријех лакомисленика што ће сутра довести још веће битанге и дати ом бисаге. О, зар постоје веће битанге? Тај лакомисленик не може да схвати да му је најпаметније да буде талац гангстера, јер ко зна шта сутра носи. Ме дирај! Добро је да не пуцају у нас.
  Али, постоји механизам его одбране – поништење, који аутор потеже да се Власи не досјете, па лакомисленог ставља и на другу страну, на дно прехрамбеног ланца. Можда мој коефицијент интелегенције не може разумјети поруку аутора, али разумио сам да су предмет критике они који би да нешто мијењају, да руше оно што им се не свиђа па опет састављају, а да то раде брзоплето, тј. непромишљено, лакомислено. Да мало боље размисле, схватили би да је све супер, да је Бог = држава, а ударом на Бога руше државу. То су незнабошци. Нису блиски ни свецима из божје орбите. Баратају полуинформацијама, јер се усуде да вјерују својим очима, па онда се усуде да дигну и глас, тј. интелектуално онанишу. Срам их било! Ти безобразници би и да мијењају лошу власт, а да је не питају за позадину девијантног понашања. Може бити да им неко држи нож под грлом да му прослиједе оно што опљачкају од сиротиње?! Највећи је гријех лакомисленика што ће сутра довести још веће битанге и дати ом бисаге. О, зар постоје веће битанге? Тај лакомисленик не може да схвати да му је најпаметније да буде талац гангстера, јер ко зна шта сутра носи. Ме дирај! Добро је да не пуцају у нас.
  Али, постоји механизам его одбране – поништење, који аутор потеже да се Власи не досјете, па лакомисленог ставља и на другу страну, на дно прехрамбеног џанца. Како год окренеш, несрећник је шићарџија. О, да ли људи гријеше ако друге цијене по себи, па им набаце етикету? Ето, тај лакомислењак се не сјети да је најкраћи пут до напојнице упад у пркно вождово, већ иде около преко критике власти и подржке оним горима који су миљама удаљени од народног буђелара, па је чак спреман и на пакт с Абориџинима, како би срушио народну срећу, народни избор, и дошао до свог дијела лешине. Он само размишља о плијену, никако о будућности своје дјеце. страну, на дно прехрамбеног ланца. Како год окренеш, несрећник је шићарџија. О, да ли људи гријеше ако друге цијене по себи, па им набаце етикету? Ето, тај лакомислењак се не сјети да је најкраћи пут до напојнице упад у пркно вождово, већ иде около преко критике власти и подржке оним горима који су миљама удаљени од народног буђелара, па је чак спреман и на пакт с Абориџинима, како би срушио народну срећу, народни избор, и дошао до свог дијела лешине. Он само размишља о плијену, никако о будућности своје дјеце. Тај несрећник је толико завидан дошколованом месару и наставници енглеског како они све знају и с лакоћом крвавог зноја успјешно се боре с тенденције и изазови, јер он фактички то ни за хиљаду ходина неће моћи.

 2. Усуде се чак и да се удружују, па се хвале међусобно како ни Ћеранић, Козомара и Каргановић не би хвалили Бога. Још се усуде потписати, дрзници, а несу јунаци ао интернет плаћеници с дна прехрамбеног ланца у служби власти. Какав безобразлук?! Куд такви прођу трава више не расте, а куд банда која отима од сиротиње и жива од опљачланих за живот дјеце прође, ту ничу љубичице, лијепа ката и царево око. Црни су то облаци и доносе такву штету народу, срушише све што радилице из власти лакоћом крвавог зноја створе. И још се безбожник смије Богу у порцуланске зубе. Пих!

  Толико о критици критике. Један је Дакић!

 3. @Симо П. Ороз

  Друже Рајко, човјек помаже твом шефу, а ти га одмах прозиваш да је педер.

  Већ написах да људи гријеше када друге цијене по себи, али ти опет своју хомосексуалну парафилију пројектујеш на друге. Злонамјерно, јер знаш да преферирам женски пол.

 4. Nije mi jasno kako jedan ovakav clanak uspjeste etiketirati stranackim etiketama? Covjek je na veoma jednostavan nacin opisao nas psiholoski profil. Nema to veze ni sa lijevim, ni sa desnim, to smo mi, zato i jesmo tu gdje jesmo. Nisam siguran, zbog toga sto jesmo, ni da zasluzujemo bolje. Sjajan tekst, samo bih umjesto lakomislen upotrijebio izraz teskomislen. Preporucujem vam da pazljivo iscitate sve komentare na svim clancima, pa onda pazljivo procitajte ovaj clanak, pa sve to ponovite. Vidjecete da je tekst sjajan. Bravo Vojislave

 5. Daaaaaa, bigerPodvorniče , u pravu si! Sjajna tekstčina!
  Kakvo stranačko etiketiranje?

  Sjajajna , maestralna , posluhOda njegovom visočanstvu i veličanstvu kralju od ajneserirepublike SataruSamNaoštrioMamicuVamUustaJb.

 6. ….”Међутим, није Лакомислени тако затворен, је ли, може он пронаћи и пријатеље који нису припадници његовог народа, иако се поштено ни са комшијом рођеним у улици није могао договорити. Али не, наћи ће он пријатеља и преко океана ако треба, само ако му може помоћи да Он постане неко и нешто, да се Он нешто пита, а не неки тамо које је његов тупави народ одабрао”….
  ———————————–

  Ма ово је стари текст! Цопи- Пасте
  Ово је писано и било актуелно још у вријеме избацивања председника Поплашена на улицу, сечења воде, струје му.
  :-oB-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *