Злочин у Паулин Двору – 21 година

Навршава се 21 година од ратног злочина над српским цивилима у селу Паулин Двор недалеко од Осијека, у Хрватској. Правосуђе у Хрватској никога још није процесуирало по командној одговорности за тај злочин. Нису одговарали они који су наредили, организовали и реализовали премјештање посмртних остатака жртава, наводи Документационо-информациони центар Веритас. Врховни суд Хрватске је 2005. године […]

уторак, децембар 11, 2012 / 15:28

Навршава се 21 година од ратног злочина над српским цивилима у селу Паулин Двор недалеко од Осијека, у Хрватској. Правосуђе у Хрватској никога још није процесуирало по командној одговорности за тај злочин.

Нису одговарали они који су наредили, организовали и реализовали премјештање посмртних остатака жртава, наводи Документационо-информациони центар Веритас.

Врховни суд Хрватске је 2005. године правноснажно због овог злочина осудио припадника 130. батаљона Хрватске војске Николу Иванковића на 15 година затвора.

Жупанијски суд у Осијеку је маја 2012. године неправоснажно осудио другооптуженог, бившег припадника ХВ Енеса Витешкића на 11 година затвора.

Поједини медији у Хрватској писали су претходних година да постоје елементи који указују на умјешаност тадашњег руководства хрватске државе у масакр, као и то да су у пребацивање тијела, шест година касније, биле умијешане обајвештајне службе и војна полиција.

Припадници 130. бригаде Хрватске војске су 11. децембра 1991. године упали ноћу у кућу Андрије Буквића у селу Паулин Двор, у којој су били притворени мјештани нехрвати и из одмазде због смрти једног саборца, хицима из аутоматских пушака, пиштоља и ручним бомбама убили 18 цивила – 17 Срба и једног цивила маћарске националности.

Међу убијенима су била и четири брачна пара, а највише их је страдало из породице Катић, подсјећа у саопштењу поводом годишњице злочина, Веритас.

Убијени су били стари од 41 до 85 година, а међу њима се налазило и осам жена.

Након мучног убиства недужних цивила, 17 посмртних остатака је уклоњено с мјеста злочина и сакривено, а на мјесту злочина остављено је скалпирано тијело Даре Вујновић.

Тијела су најприје била закопани на простору војног складишта Луг, код Чепина, а 1997. године, у вријеме мирне реинтеграције Источне Славоније у уставно-правни поредак Хрватске, пребачени су у село Ризвануша на подручју Лике, око 500 километара удаљеном од Паулиног Двора.

Сутрадан ујутро злочинци су експлозивом сравнили кућу Андрије Буквића, како би уништили трагове злочина.

Посмртни остаци убијених српских цивила ексхумирани су 13. маја 2002. године, када су их открили истражиоци Хашког трибунала.

Годину дана након ексхумације, 18. јуна 2003., породице су их идентификовале и већину сахраниле у Паулином Двору. Заједничку спомен гробницу изградиле су и финансирале њихове породице а 4. новембра 2010. године тадашњи предсједници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић положили су вијенце.

До почетка грађанског рата у Хрватској, у том селу живјело је 168 становника, од којих 147 Срба. Тамошње становништво било је познато по наглашеној лојалности властима у Загребу.

У Паулином Двору данас живи само око 50 становника.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *