Златни прсти: Прво такмичење за најбољу шару на вуненим чарапама

У галерији Културног центра у Мркоњић Граду данас је одржана прва изложба ручних радова под називом „Златни прсти“, на којој је изабрана најљепша шара на приглавцима и чарапама. Представило се пет излагача са више десетина приглавака, а Марија Рожић из Мркоњић Града добила је награду за најоригиналнију шару. Рожићева је имала шару са печатом који […]

недеља, децембар 9, 2012 / 16:46

У галерији Културног центра у Мркоњић Граду данас је одржана прва изложба ручних радова под називом „Златни прсти“, на којој је изабрана најљепша шара на приглавцима и чарапама.

Представило се пет излагача са више десетина приглавака, а Марија Рожић из Мркоњић Града добила је награду за најоригиналнију шару.

Рожићева је имала шару са печатом који се стављао на славски хљеб.

"То је шара из Доњих Граца, необична, има форму крста или јабуке, мотив је присутан на народним ношњама, посебно на рукавима код жене", рекла је Рожићева, те додала да на овај начин покушава да сачува од заборава етно богатство.

Занимљив је био и приглавак из мјеста Котор, а који је кориштен у погребне сврхе. На њему је чиста крстолика геометријска шара и необичног је облика.

Слободан Ћоћкало, предсједник Клуба умјетничких душа – организатора манифестације, рекао је да је циљ да сакупити оригиналне шаре и наћи им симболичко значење.

"Мркоњићки простор има аутентичну шару, то је чиста геометријска шара која има много симболике у себи. Свако село је имало специфичну шару и тако су се некад људи препознавали", истакао је Ћоћкало.

Покровитељ манифестације је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *