Завршен сабор СПЦ, именован нови Синод

Послије десетак дана, јуче је практично завршено прољећно засједање Сабора, на коме је изабран нови састав Синода, а поједине владике су добиле на управљање друге епархије.

четвртак, мај 26, 2016 / 10:33

Послије десетак дана, јуче је практично завршено прољећно засједање Сабора, на коме је изабран нови састав Синода, а поједине владике су добиле на управљање друге епархије.

Међу рјешењима је прјемештај владике Иринеја (Добријевића) из Аустралије у Источноамеричку епархију са сједиштем у Њујорку. У чин владике унапријеђен је Силуан, досадашњи секретар владике ваљевског Милутина и њему је додијељена Аустралија. Садашњи владика амерички Митрофан ће бити премјештен у Канаду.

На чело упражњене Милешевске епархије, према незваничним наводима, требало је да буде постављен Никифор, секретар владике будимљанско-никшићког Јоаникија. Међутим, до овог именовања није дошло, тако да и надаље владика Јоаникије остаје да администрира Милешевском епархијом која му је додијељена након смјене владике Филарета.

Иако су поједини медији спекулисали да ће владика Филарет бити враћен у Милешеву, чињеница је да то није ни постављено на дневни ред, нити разматрано на Сабору. Овом идејом су поједине владике покушале из патријаршијских кулоара да замуте ток засједања, у чему их је спијечио патријарх Иринеј.

Дабробосанском епархијом, којој је сједиште у Сарајеву и наредну годину ће администрирати владика Григорије захумско-херцеговачки. Владика Јован (Пурић) разријешен је управљања Нишком епархијом у којој је направио расуло, а њоме ће надаље администрирати владика рашко-призренски Теодосије.

На Сабору је изабран и нови састав црквене владе – Синода. Чланови су патријарх Иринеј, владика бачки Иринеј, владика Теодосије, тимочки Јустин и далматински Фотије. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *