Зашто увјерење о просјеку оцјена кошта 30 КМ?

Пријављујућу се на конкурс за посао у основним и средњим школама, кандидати су се могли увјерити да им треба један документ који раније није био потребан – увјерење у просјеку оцјена оствареном током студирања. Када су свратили до факултета на којем су стекли диплому, потенцијални наставници и професори могли су се увјерити да ово увјерење […]

среда, август 22, 2012 / 08:07

Пријављујућу се на конкурс за посао у основним и средњим школама, кандидати су се могли увјерити да им треба један документ који раније није био потребан – увјерење у просјеку оцјена оствареном током студирања.

Када су свратили до факултета на којем су стекли диплому, потенцијални наставници и професори могли су се увјерити да ово увјерење не могу добити бесплатно – кошта 30 КМ!

– Била сам изненађена, кренула сам да извадим потребно увјерење о просјеку оцјена не знајући да ми за то треба чак 30 КМ, тако да их нисам ни имала код себе – рекла нам је Милана, једна од особа које су непријатно изненађене овим издатком.

Сви они су увјерени да би ово увјерење морало бити бесплатно, или бар много јефтиније – 30 КМ, то уопште није мало, слажу се сви, посебно за некога ко нема посао.

Фронталу су се јавили дипломци Филолошког факултета, Универзитета у Бањој Луци отпужујући ову установу да наплаћује увјерења самоиницијативно, а да то не раде остали факултети. Међутим, испоставило се да је цијена увјерења о просјеку оцјена иста на свим факултетима бањолучког универзитета.

Ипак, тачно је да то факултети раде саминицијативно.

– Универзитети су аутономни, али затражићемо да још једном преиспитају одлуку о наплаћивању увјерења о испису оцјена и размотре могућност да се издавање ових увјерења не наплаћује – кажу у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Министарство потврђује да је један од критеријума за бодовање приликом утврђивања листе кандидата за пријем у радни однос у школи просјек оцјена који је кандидат остварио током студирања. Остали критеријуми су: резултати остварени на интервјуу и тесту, социјални статус и дужина радног стажа.

Правилници о процедури и критеријумима пријема радника у радни однос у основним и средњим школама донесени су ове године, а циљ им је “отклањање субјективности и могућности да директор приликом пријема радника у радни однос искључиво самодлучује о пријему кандидата у радни однос“, додају у министарству.0 КОМЕНТАРА

  1. Da sumiramo, potvrda o diplomiranju 30 KM- ovo vam recimo treba ukoliko nemate diplomu a idete na neki konkurs, 30 KM vec vidjeni prosjek ocjena, i 80 KM izdavanje diplome, sto ce reci ukupno 140 KM, za nekoliko bezvrijednih papira!

  2. E, i Nezavisne su skontale da nešto ne štima:

    http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Uvjerenje-o-ocjenama-30-KM-183168.html

    Samo što niko nije primjetio da je to kršenje Zakona o radu.

    Elem, savjet, ako nekome znači – napraviti kopiju indeksa (stranica sa ocjenama) i to slati. Tako sam ja radio.

    Kako god da se kopira izađe jeftinije od 30 maraka, a isti je efekat, jer neki fakulteti izdaju samo uvjerenje na kojem stoji spisak položenih ispita a na kojem NE PIŠE prosječna ocjena, koja je poenta svega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *