Зашто Оланд пријети ветом на трговински споразум ЕУ и САД?

Пријетња француског предсједника Франсоа Оланда да ће стопирати потписивање Споразума о слободној трговини /ТТИП/ између ЕУ и САД инпирисана је жељом да француски тајкуни добију бољи финансијски „колач“, а не намјером да се заштите Французи од штетног и опасног уговора. Не ради се ту о некаквом принципијелном противљењу наводно слободољубивог француског лидера нити је у […]

четвртак, мај 5, 2016 / 23:26

Пријетња француског предсједника Франсоа Оланда да ће стопирати потписивање Споразума о слободној трговини /ТТИП/ између ЕУ и САД инпирисана је жељом да француски тајкуни добију бољи финансијски „колач“, а не намјером да се заштите Французи од штетног и опасног уговора.

Не ради се ту о некаквом принципијелном противљењу наводно слободољубивог француског лидера нити је у питању одбацивање споразума, који многи називају колонијалним уговором, послије кога ће компаније и капитал преузети државе, наводе аналитички портали.

Оланд поручује да ће одбацити ТТИП у "овој фази" јер се Француска противи нерегулисаној слободној трговини.

Заправо, коментаришу аналитичари, француском лидеру се не свиђа идеја да на снагу ступи нешто што не би било скројено према француским жељама, односно нешто што би могло више ићи у корист економским ривалима у Европи, прије свега Њемачкој.

Мада је социјалиста, Оланд уопште није противник система у коме корпорације воде главну ријеч, подсјећају аналитичари. Оланд само штити пословне интересе француских тајкуна који желе свој "колач" у ТТИП.

Уосталом, у Француској трају све агресивнији протести због Закона о раду, који брутално подилази послодавцима, а донијела га је влада Оландових партијских другова.

Многи економисти упозоравају да ће живот након потписивања ТТИП-а бити "бруталан" за обичан свијет, а прави рај за све европске капиталисте.

Многи аналитичари наводе да се Оланд не буни због духа и идеја споразума, већ само "тврди пазар" у корист француских капиталиста, а називају га и "лажним херојем".

Многи подсјећју да је бивши предсједник Француске Никола Саркози вратио Француску у НАТО из прагматичних разлога – Париз је желио рушење Гадафија.

Онда су наговорили САД и Барака Обаму да НАТО и Запад крену у акцију у Либији, што је довело до данашње катастрофе на том подручју.

Оланд је користио исти систем и стил, попут Саркозија, када се кренуло на Сирију у нову катастрофу.

Он се и сада позива на "принципијелне" разлоге, а заправо не штити Французе од ТТИП-а, већ жели да набогатији земљаци добију боље позиције у њему, коментаришу аналитички портали. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *