Заштитити ћевапе као бренд

Знамјенити “штапићи” мљевеног меса на жару, у сомуну и с луком, могу бити заштићени као посебан производ у категорији хране и прехрамбених производа. Институт за интелектуално власништво Босне и Херцеговине покренуо је иницијативу да се ћевапи заштите јер су, као храна, већ стотинама година на просторима БиХ. Док су Хрвати, чини се, од комшија Словенаца […]

понедељак, март 17, 2014 / 15:52

Знамјенити “штапићи” мљевеног меса на жару, у сомуну и с луком, могу бити заштићени као посебан производ у категорији хране и прехрамбених производа.

Институт за интелектуално власништво Босне и Херцеговине покренуо је иницијативу да се ћевапи заштите јер су, као храна, већ стотинама година на просторима БиХ.

Док су Хрвати, чини се, од комшија Словенаца изгубили битку у заштити гастрономских специјалитета као што су теран, пршут, у Босни и Херцеговини не желе да им се исто догоди са – ћевапима.

Замјеник директора Института за интелектуално власништво БиХ Јован Шарац тако је казао да би ћевапе, један од најбољих симбола Сарајева и БиХ, а засигурно најукуснијих, требало заштитити као бренд.

"Било је већ таквих инцијатива, али још није поднесен захтјев за њихову заштиту. Знамјенити “штапићи” мљевеног меса на жару, у сомуну и с луком, могу бити заштићени као посебан производ у категорији хране и прехрамбених производа, јер су својствени за БиХ."

Нормално је да се покрену иницијативе о заштити, јер они постоје стотинама година на овим просторима – каже Шарац, а јавља Клиx.ба.

Он додаје да ћевапи могу бити заштићени као географске ознаке, колективни жиг или као жиг гаранције. Засад су у БиХ заштићени цазински мед од кестена и грачаничко керање, ручни рад с подручја Грачанице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *