Засиједао ДС: Датум по Тадићу, начин бирања по Ђиласу и Пајтићу

Ванредна изборна скупштина ДС-а биће 10. новембра, а избор руководства странке биће по делегатском систему, одлучено је на ГО ДС-а који траја више од 5 сати. Чланови ГО усвојили су приједлог предсједника странке Бориса Тадића да се изборна скупштина одржи 10. новембра, али не и његов приједлог да избор руководства странке буде непосредан. ГО је […]

субота, септембар 8, 2012 / 18:39

Ванредна изборна скупштина ДС-а биће 10. новембра, а избор руководства странке биће по делегатском систему, одлучено је на ГО ДС-а који траја више од 5 сати.

Чланови ГО усвојили су приједлог предсједника странке Бориса Тадића да се изборна скупштина одржи 10. новембра, али не и његов приједлог да избор руководства странке буде непосредан. ГО је већином гласова, 208 према 144 прихватио да тај избор буде делегатски, док су 4 чалана ГО била уздржана. Иза затворених врата води се бурна расправа.

Предсједник странке Борис Тадић је у отвореном дијелу сједнице тражио да изборна скупштина буде 10. новембра и то да се одрже непосредни избори.

Непосредни принцип гласања значи да сви чланови Демократске странке могу да гласају, а делегатски принцип предвиђа да сваки страначки одбор предложи представника који ће гласати у њихово име.

Замјеник предсједника странке Драган Ђилас је потом у дијелу који је био затворен за јавност тражио да изборна скупштина буде 14. октобра и да она буде по делегатском систему "јер не треба чекати толико дуго до новембра".

"Мораћете мене да смијените ако хоћете да избори буду тада", рекао је Тадић Ђиласу, на шта је овај одговорио: "Ја само износим мишљење".

Како сазнајемо, потпредсједник ДС-а Бојан Пајтић подржао Ђиласов предлог да 14. октобра буде изборна скупштина као и то да она буде по делегатском систему. Пајтић је такође предложио и да ко год изгуби у изборној трци аутоматски, буде кооптиран у Предсједништво странке.

Потом су говорила и друга два потпредсједника ДС-а Душан Петровић и Драган Шутановац.

Послије бурне расправе о изборној скупштини, о датуму њеног одржавања и начину избора руководства странке, чланови ГО су гласали и чини се да су нашли компромисно рјешење – прихватили су датум који је предложио Борис Тадић, а начин избора страначког руководства који су предложили Ђилас и Пајтић.

Предсједник странке Борис Тадић је прво поднио извјештај о раду странке у претходном периоду. Током свог дугачког говора Тадић је између осталог рекао и да је 20. маја, када је изгубио на изборима за предсједника Србије, хтио да да оставку на мјесто предсједника ДС-а и подсјетио на своју изјаву "Видимо се у неком другом филму".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *