Зарада на грчком дугу – 80 одсто

Грчке обвезнице су ове године донијеле приносе од 80 % према 3,7 % за њемачке и 6,1 за шпанске обвезнице, показали су индекси америчке Бенк оф Америка Мерил Линч. Инвеститори који су били довољно храбри да у јануару купе грчке обвезнице, које су бонитетне агенције тада оцјењивале као "смеће", зарадили су до данас чак 20 […]

субота, децембар 22, 2012 / 12:33

Грчке обвезнице су ове године донијеле приносе од 80 % према 3,7 % за њемачке и 6,1 за шпанске обвезнице, показали су индекси америчке Бенк оф Америка Мерил Линч.

Инвеститори који су били довољно храбри да у јануару купе грчке обвезнице, које су бонитетне агенције тада оцјењивале као "смеће", зарадили су до данас чак 20 пута више од улагача који су куповали врхунски оцењене и релативно сигурне њемачке обвезнице, објавила је данас агенција Блумберг.

То је први пут од 2009. године да су улагачи зарадили на грчким државним записима, при чему су ове године те хартије од вриједности омогућиле највећу зараду откад је 1998. "Мерил Линч" почео да води евиденцију, показују подаци који, међутим, нису узели у обзир отпис дугова из овог мјесеца.

Приноси које инвеститори траже да би купили десетогодишње грчке обвезнице су пали на 11,20 одсто са чак 44,21 одсто из марта, уочи реструктурисања дугова те земље. Обим трговања тим хартијама од вриједности је у новембру пао на 97 милиона евра са 105 милиона евра из октобра.

Америчка бонитетна агенција "Стандард енд Пурс" је у уторак 18. децембра подигла рејтинг грчких обвезница за шест степени, са "селективног банкрота" на Б-, што је највиша оцјена од јуна 2011. године.

Грчки министар финансија Јанис Стурнарас је подизање рејтинга назвао "великим успјехом" за његову земљу, која је од Европске уније и Међународног монетарног фонда од маја 2010. добила два пакета помоћи у виду зајмова, у укупној вриједности од 240 милијарди евра.

Привреда Грчке, која је већ пет година у рецесији, вјероватно ће ове године забележити негативан раст од минус шест одсто, а у 2013. од минус 4,2 одсто, прогноза је Европске комисије. Поред тога, око 25 одсто радне снаге у Грчкој је незапослено, док је незапосленост медју младима највиша у ЕУ и износи чак 56 одсто.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *