Зар није вријеме за бригу: Бајден хвали гасни потенцијал Кипра

Потпредсједник САД Џозеф Бајден подвукао је у Никозији потенцијал Кипра да постане кључни снабдјевач Европе природном гасом и да нова налазишта тог енергента у кипарском подморју представљају јединствену шансу за подијељено острво. „Кипар је на путу да постане кључни играч… и да трансформише источни Медитеран у нови глобални центар за природни гас”, рекао је Бајден […]

четвртак, мај 22, 2014 / 23:33

Потпредсједник САД Џозеф Бајден подвукао је у Никозији потенцијал Кипра да постане кључни снабдјевач Европе природном гасом и да нова налазишта тог енергента у кипарском подморју представљају јединствену шансу за подијељено острво.

„Кипар је на путу да постане кључни играч… и да трансформише источни Медитеран у нови глобални центар за природни гас”, рекао је Бајден у разговору са својим домаћином, предсједником Кипра Никосом Анастасијадесом у предсједничкој палати.

Анастасијадес је оцијенио да нове залихе гаса, чија су налазишта откривена и близу обала Израела, могу да понуде „алтернативни енергетски коридор и да воде појачаној енергетској безбједности”.

Турска, која не признаје суверенитет Кипра и једина признаје независност 1974. године проглашене Турске републике Сјеверни Кипар, снажно се противи политици кипарских Грка да полажу право на новооткривене резерве.

Тако је говорио Бајден: Срби су неписмени, дегенерици, силоватељи, убице беба, касапини и агресори

Да би поткријепила то противљење, Анкара је у неколико наврата упутила своје ратне бродове у кипарске воде гдје су у току испитивања налазишта гаса.

Анастасијадес је рекао да „не сумња” да ће снажна подршка САД осигурати Кипру право да експлоатише своје природне ресурсе, без обзира на приговоре Турске.

Лидер кипарских Турака Дервиш Ероглу рекао је, међутим, после одвојеног сусрета са Бајденом да и кипарски Турци имају право на дио налазишта гаса и изразио увјерење да „свијет то прихвата”.

Бајден је најавио да ће током боравка на Кипру са обојицом лидера разговарати о најновијим тензијама двије етничке заједнице око природног гаса. Он је изразио снажну подршку новој рунди преговора о уједињењу Кипра, подијељеног међунационалним сукобима почетком 1960-их година, а затим и турском окупацијом сјеверне трећине Кипра 1974.

Потпредсједник САД је одбацио да ће током посјете "наметнути или представити" мировни споразум и поручио да само Кипрани могу обезбиједити договор који ће донијети "невјероватно већи напредак".

Кипарски мировни споразум могао би да поправи и односе Турске и Израела, кључних савезника САД у региону. Уједињени Кипар би такође могао помоћи у транспорту кипарског и израелског гаса у Европу преко Турске, чиме би се смањила енергетска зависност од Русије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *