Забрањено точење алкохола у кругу око Ферхадије

У Бањoj Луци су почеле посљедње припреме за отварање џамије Ферхадије, а очекује се да овом догађају присуствовати неколико хиљада особа. Ферхат-пашина џамија, познатија као Ферхадија, централни је објект у граду на Врбасу. Изграђена је 1579. године у класичном османском стилу. Уништена је експлозивом 7. маја 1993., а њена обнова је трајала 10 година. Према […]

понедељак, мај 2, 2016 / 20:54

У Бањoj Луци су почеле посљедње припреме за отварање џамије Ферхадије, а очекује се да овом догађају присуствовати неколико хиљада особа. Ферхат-пашина џамија, познатија као Ферхадија, централни је објект у граду на Врбасу. Изграђена је 1579. године у класичном османском стилу.

Уништена је експлозивом 7. маја 1993., а њена обнова је трајала 10 година.

Према последњим информацијама, на отварању Ферхадије у суботу, 7. маја, очекује се близу 20.000 вјерника. Најављен је и долазак бројних високих званица, између осталих свој долазак је потврдио и турски премијер Ахмет Давутоглу.

Организатори су казали да су позиве послали и србијанском премијеру Александру Вучићу и хрватској предсједници Колинди Грабар-Китаровић, али потврде о њиховом евентуалном доласку још нису добили. На отварању Ферхадије бит ће присутни и бројни амбасадори и бивше дипломате.

Сада је већ извјесно да ће отварања Ферхадије од културно-хисторијског постати дипломатски догађај.

Како је истакла репортерка Н1, у пречнику око џамије Ферхадије бит ће затворене улице и неће се точити алкохол. Такође, у МУП-у РС су истакли да ће бити спријечен улазак свим особама које раније нису најавиле свој долазак.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *