Заборав понавља грешке: Данас се сјећамо Јасеновца

Фронтал се труди нагласити својим посјетиоцима, те апеловати на њих да се данас сјећамо злочина у Јасеновцу, без обзира што га обиљежавамо у Доњој Градини. Доња Градина је само дио усташких логора смрти са епицентром у Јасеновцу, гдје је мучки побијено око 700.000 Срба, Рома и Јевреја. Тачан број можда никада нећемо знати, али сви […]

недеља, мај 8, 2016 / 02:58

Фронтал се труди нагласити својим посјетиоцима, те апеловати на њих да се данас сјећамо злочина у Јасеновцу, без обзира што га обиљежавамо у Доњој Градини.

Доња Градина је само дио усташких логора смрти са епицентром у Јасеновцу, гдје је мучки побијено око 700.000 Срба, Рома и Јевреја. Тачан број можда никада нећемо знати, али сви морамо знати да се Јасеновац не може дијелити.

Свим средствима треба вршити међународни притисак на власти у Неовисној Републици Хрватској, које више него очигледно упорно настављају на његовању тековина НДХ. Од имена валуте коју је увео Анте Павелић (куна) до негирања злочина геноцида у Независној Држави Хрватској, те манипулација и умањивања бројки.

Доња Градина је само дјелић мозаика смрти!

Потпуно је неприхватљиво да сваке године са друге стране Саве парадирају војне снаге под истим обиљежјима, под којим су и побијени сви ти несрећни људи, само јер су били неодговарајуће националности. Шаховница у Јасеновцу је срамота свих потомака и поштовалаца невино и свирепо убијаних логораша. И то мора престати!!!

Наши медији и власти морају под хитно да употребљавају искључиво, или бар на првом мјесту термин Јасеновац. Све друго збуњује грађане и поготово млађе нараштаје којима о томе треба говорити. Тако се логор звао и увријежен је до данас тај термин и у науци, и у колективном сјећању. Које је код Срба јако крхко.

Подручје које је обухватао логор са обе стране ријеке Саве, мора постати екстериторијалан, јер је неприхватљиво да под обиљежјима и идеологијом џелата, невине жртве трпе комеморације из те кухиње.

О самој Доњој Градини:

Највећи број јасеновачких логораша убијен је у селу Доња Градина које је смјештено насупрот Логора III – Циглана, на десној обали ријеке Саве.

Мочварна, обрасла мјестимично шумом и шибљем, била је потпуно изолована. Њено становништво је или протјерано или убијено. Окружена је ријекама Уном, на западу, и Савом на сјеверу и истоку. На југу, према планини Просари, су се налазили многобројни бункери и ровови с јаким усташким снагама.

Овакав положај и изглед Доње Градине предодредио ју је да буде јасеновачко стратиште јер се из ње нису чули крици и јауци несрећних жртава који су убијани на најстравичније начине.

На ријеци Сави се налазила скела која је била сталнa веза између Логорa III – Циглана и Доње Градине. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *