За спас ораница 5,5 милиона КМ

Пољопривредници у Српској почели су са пресијавањем појединих површина, а Влада РС требало би ускоро да им исплати око 5,5 милиона КМ помоћи. Предсједник Удружења мљекара и пољопривредника РС Владимир Усорац рекао је да ратари не памте тежу годину. – Поплаве су уништиле све што је посијано у прољећној сјетви. У појединим парцелама вода ће […]

субота, мај 24, 2014 / 12:19

Пољопривредници у Српској почели су са пресијавањем појединих површина, а Влада РС требало би ускоро да им исплати око 5,5 милиона КМ помоћи.

Предсједник Удружења мљекара и пољопривредника РС Владимир Усорац рекао је да ратари не памте тежу годину.

– Поплаве су уништиле све што је посијано у прољећној сјетви. У појединим парцелама вода ће се задржати мјесец-два тако да је питање хоће ли се уопште те њиве ове године моћи обрађивати – рекао је Усорац и додао да су ратари у оним подручјима која су већ била засијана, а вода се повукла, почели са поновном сјетвом.

Усорац је нагласио да ратари због поплава које су уништиле велики дио ораница треба да сију хибриде са краћом вегетацијом.

– Дистрибутери сјемена затражили су и од својих партнера да им испоруче више сјемена са краћом вегетацијом – казао је Усорац и додао да ће се ова сјемена моћи набавити у свим пољопривредним продавницама.

Према његовим ријечима, обећане су додатне количине сјемена од дистрибутера, а пољопривредницима ће бити омогућена и замјена касних хибрида раним сјеменима са краћом вегетацијом. Усорац је казао да су поплаве нанијеле несагледиву штету и донијеле додатни тежак посао ратарима.

Поплава је уништила усјеве, али се све може преорати за јун

– Штета на уништеним усјевима, пољопривредним објектима те изгубљеној производњи и сточном фонду износи сигурно око милијарду марака. Поред тога, оно што су ратари сада већ посијали поново морају да пресијавају – рекао је Усорац.

Додао је да ће у сарадњи са надлежним институцијама апеловати на поједине земље које имају велики сточни фонд да донирају више од хиљаду јуница.

– Настојаћемо да сточарима који су изгубили краве помоћу донација буде надокнађен сточни фонд – казао је Усорац.

У Министарству пољопривреде казали су да ће помоћи ратарима те додали да ће ускоро бити исплаћено 3,3 милиона марака за капитална улагања те 2,1 милион за премију за млијеко за март и остатак премије за јануар и фебруар за произвођаче који нису раније регулисали у АПИФ-у да приликом обнове регистрације буде исти носилац газдинства. Поред тога, планирано је да за ергелу „Вучијак“ у Прњавору буде исплаћено 100.000 марака.

Њиве пусте, штале празне

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да су њиве опустошене, штале и амбари празни, а производња пропала.

– Поједини ратари већ други пут почели су да сију површине јер је све из прве сјетве уништено – казао је Маринковић и додао да су на појединим подручјима пшеница и јечам у потпуности уништени. Г Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *