За предузећа из БиХ пропало либијско тржиште

Компаније из БиХ још нису успјеле да ријеше проблеме настале након прошлогодишњег губитка либијског тржишта, због чега је вриједност радова у иностранству смањена за 70 одсто, док се штета предузећа процјењује на око 110 милиона евра. Иако компаније имају интерес да се врате у Либију, главни циљ им је да наплате своја потраживања, односно да […]

петак, август 17, 2012 / 13:51

Компаније из БиХ још нису успјеле да ријеше проблеме настале након прошлогодишњег губитка либијског тржишта, због чега је вриједност радова у иностранству смањена за 70 одсто, док се штета предузећа процјењује на око 110 милиона евра.

Иако компаније имају интерес да се врате у Либију, главни циљ им је да наплате своја потраживања, односно да послове које су завршиле, наводи „Ослобођење“.

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да су у више наврата позивали власти БиХ да се укључе у рјешавање проблема либијског дуга, да ургирају у ЕУ и УН, али се власти нису одазвале.

О томе колико су компаније БиХ изгубиле напуштањем либијског тржишта, говори податак СТК да су компаније из БиХ у вријеме избијања рата у Либији имале уговорене послове вриједне 660 милиона евра, исто толико је било планирано да се уговори, а профит који су комапније, њих 17, оствариле на годишњем нивоу износио је око 55 милиона евра.

Сва та предузећа сада су у тешкој ситуацији, због чега Комора предлаже да се фирме ослободе пореских обавеза годину због тога што су изгубиле извор прихода и морају га надомјестити на неком другом тржишту или да им се омогући узимање санационих кредита, чиме би покрили трошкове пореза.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *