За Британију партнерство умјесто чланства у ЕУ

Велика Британија, која се противи већој европској интеграцији, требало би да се опредијели за неки други облик партнерства са европским континентом, оцијенио је бивши предсједник Европске комисије Жак Делор. „Британце занимају само њихови економски интереси, ништа више. Могао би да им се предложи неки други вид партнерства”, изјавио је Делор у интервјуу њемачком економском листу […]

петак, децембар 28, 2012 / 23:29

Велика Британија, која се противи већој европској интеграцији, требало би да се опредијели за неки други облик партнерства са европским континентом, оцијенио је бивши предсједник Европске комисије Жак Делор.

„Британце занимају само њихови економски интереси, ништа више. Могао би да им се предложи неки други вид партнерства”, изјавио је Делор у интервјуу њемачком економском листу „Ханделсблат”.

Британски премијер Дејвид Камерон, који је под притисцима „евроскептика” у својој конзервативној странци, изјавио је прошлог мјесеца да подржава чланство Британије у ЕУ, али да жели „нови споразум” који подразумијева процедуру неучешћа кад је ријеч о кључним проблемима, наводи француски лист „Ескпрес”.

„Иако Британци не слиједе тенденцију ка већој интеграцији у ЕУ, могли бисмо да останемо пријатељи, али у другачијој форми”, рекао је бивши предсједник Европске комисије, који се залаже за већу политичку интеграцију у оквиру ЕУ.

Као могући облик партнерства са Британијом, он је навео споразум о слободној размјени.

У случају да напусти ЕУ, Британија би свакако остала „привилеговани партнер”, тврди овај социјалиста, додавши да је „Британија стратешки и економски значајна земља, али да су то и друге земље”, попут Индије и Кине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *