Вунене јакне из Милића иду за Холандију

Холандска модна фирма „Мумами“ почела је пласман ручно плетених јакни и јастука, које у оквиру такозваног ГИМ пројекта производе жене из Милића. Модни дизајнер и покретач фирме Асмира Салкановић изјавила је данас новинару Срне да је задовољна интересом и залагањем милићких плетиља. "Захвална сам општини Милићи што је обезбиједила простор гдје жене могу да се […]

четвртак, август 16, 2012 / 19:12

Холандска модна фирма „Мумами“ почела је пласман ручно плетених јакни и јастука, које у оквиру такозваног ГИМ пројекта производе жене из Милића.

Модни дизајнер и покретач фирме Асмира Салкановић изјавила је данас новинару Срне да је задовољна интересом и залагањем милићких плетиља.

"Захвална сам општини Милићи што је обезбиједила простор гдје жене могу да се окупљају, консултују и преузму материјал. Жене су добро одрадиле први дио посла, а наредних мјесец и по дана радиће се колекција бијелих јастука, тако да ће посла бити", рекла је Суљкановићева.

ГИМ пројекат, чији је циљ повећање прихода сиромашнијих слојева становништва, финансира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Сарајеву.

Прије него што су потписале уговор са послодавцем, плетиље су прошле петодневну обуку, у којима су стекле додатна знања о ткању.

"Вјерујем да ће у будућности бити много више посла, а све зависи од тога како ће тржиште прихватити ову колекцију јакни. Колекција је предвиђена за ланац екслузивних радњи у Амстердаму, Хагу, Утрехту и Ротердаму", објашњава Суљкановићева.

Партнери пројекта у Милићима су општина Милићи, која је објавила јавни позив и окупила кандидаткиње, те милићка фирма "Вуна-сан", која је снабдјевач сировином.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *