Вучићев рецепт за регионални брак: Није важна љубав, него поштовање

Предсједник Владе Србије, Александар Вучић, изјавио је данас у Сарајеву да је у посјету БиХ дошао као пријатељ и као неко ко поштује територијални интегритет БиХ, Републику Српску, Дејтонски споразум и све народе који у њој живе. На конференцији за новинаре одржаној након састанка са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом и састанка делегација Србије […]

уторак, мај 13, 2014 / 14:57

Предсједник Владе Србије, Александар Вучић, изјавио је данас у Сарајеву да је у посјету БиХ дошао као пријатељ и као неко ко поштује територијални интегритет БиХ, Републику Српску, Дејтонски споразум и све народе који у њој живе.

На конференцији за новинаре одржаној након састанка са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом и састанка делегација Србије и БиХ, Вучић је истакао да жели да гради повјерење и неупоредиво боље односе са свим грађанима БиХ.

"Увјерен сам да и грађани БиХ то желе. Не мора да буде велике љубави, али мора да постоји поштовање, уважавање. То са српске стране имате. Мислим да је то без икаквог скривања и лицемјерја највише што Србија може да учини и што очекује од БиХ", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је током данашњих састанака разговарано о конкретним питањима билатералне трговинске размјене, привредне и сарадње на пољу туризма, као и о пројекту "Средња Дрина".

"Радимо на пројекту ‘Средње Дрина’ са БиХ, Републиком Српсом и Италијом. Ту је проблем између нас и Италије", рекао је Вучић и изразио спремност Србије да учествује у рјешавању тог питања.

Вучић је навео да је у првом кварталу 2014. године у односу на исти период претходне године забиљежен раст међусобне трговинске размјене између Србије и БиХ за 20,9 одсто.

"Извоз БиХ у Србију је порастао за 28 одсто, а извоз Србије у БиХ за 18,1 одсто. У првом кварталу ми смо извезли робу у БиХ вриједности 203 милиона евра, док је БиХ у Србију извезла робу за 83,9 милиона евра, што су апсолутно рекордне цифре у нашој међусобној сарадњи", прецизирао је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија је за БиХ други најзначајнији инвеститор и од 2005. до 2013. њене инвестиције износиле су 842,4 милиона евра, док су предузећа из БиХ у овом периоду у Србију уложила 110 милиона евра.

"Дошао сам да рјешавамо неке мање проблеме које имамо, да унаприједимо нашу економску сарадњу", нагласио је Вучић.

Он је прецизирао да је данас разговарано о провођењу споразума Цефта, посебно када су у питању примједбе БиХ у вези са дуготрајним поступком добијања дозвола за увоз оловних акумулатора.

"У наредних 10 дана ћемо у потпуности показати да желимо најбоље могуће партнерство са БиХ и отклонити проблеме који су постојали", обећао је Вучић.

Он је изразио наду да ће "Превент група" из БиХ ускоро постати власник Ливнице у Пријепољу, која треба да запосли 500 радника.

Предсједник Владе Србије рекао је да очекује да ускоро буде ријешено питање увоза пива, вина и резаног дувана.

"Такође смо говорили о лиценцама за грађевинске инжењере, начину утовара млијека и млијечних производа у камионе, свему ономе што живот значи, а што је видим мало кога интересовало, иако људи од тога живе", нагласио је Вучић.

Према његовим ријечима, разговарано је и о стварању повјерења између Србије и БиХ и њихових грађана.

"Посебно послије великих пројеката, који ће у Србији и Београду бити завршени у наредне двије до три године, очекујемо драматично већи прилив грађана из БиХ, Сарајева, Мостара, не само из Републике Српске, као што очекујемо да грађани Србије посјећују све крајеве БиХ", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је у БиХ дошао на своју иницијативу, без жеље да се било коме додворава.

"Ја сам предсједник Владе Србије, изабран можда не уз највећи број мандата, али уз највећи број гласова у савременој историји Србије. При томе сам Србин, поносан што сам Србин, поносан на своју земљу и све грађане Србије. Дошао сам као пријатељ у БиХ поштујући њен територијални интегритет, поштујући Републику Српску", рекао је Вучић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда захвалио је Вучићу и министру финансија Србије Лазару Крстићу на посјети Сарајеву, истичући да је сарадња са сусједима за њега увијек била приоритет, а да су данашњи састанци били обиљежени дубоким уважавањем и без комплекса.

Према његовим ријечима, данашњи састанак, који је договорен у директној комуникацији и представља континутитет раније успостављених добрих односа, био је прилика за за разговор о отвореним питањима, међу којима су граница и сукцесија.

Беванда је оцијенио да је заједничким напорима могуће постићи више у робној размјени, која биљежи узлазни тренд. Он се заложио за наставак добрих односа који би омогућили бољи проток људи и капитала.

"Добили смо данас листу привредних интереса, коју ће кабинети додатно прецизирати", рекао је Беванда и најавио да ће заједнички бити донијета одлука да ли ће до општих избора у БиХ бити одржана сједница Савјета министара и Владе Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *