Вучић замолио Додика…

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је Српска спремна да разговара о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ уколико нестану разлози за његово одржавање. “Република Српска је спремна да разговара о Суду и Тужилаштву. Могу да буду професионални и у оквиру својих ингеренција, и да се не мијешају у правосуђе […]

петак, јул 17, 2015 / 14:12

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је Српска спремна да разговара о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ уколико нестану разлози за његово одржавање.

“Република Српска је спремна да разговара о Суду и Тужилаштву. Могу да буду професионални и у оквиру својих ингеренција, и да се не мијешају у правосуђе Српске. Кад то завршимо – нестају разлози за референдум. Уколико се не деси договор – остајемо при референдуму”, рекао је Додик новинарима у Београду након састанка са премијером Србије Александром Вучићем.

Додик је поручио да Република Српска неће да трпи понижења.

Премијер Александар Вучић замолио је председника Републике Српске Милорада Додика да још једном размотри одлуку о расписивању референдума, указујући на шири контекст тог проблема.

“Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци РС. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије за које мислим да је у овом тренутку целовито свеобухватно и озбиљно”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка с Додиком, захваливши му што је оставио простор за разговор о референдуму.

Додао је такође да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, “помогнемо у изношењу додатних аргумената који би допринели лакшем сагледавању целокупне ситуације. Спреман сам да то урадим и ако треба пред посланицима у РС”.

“Србија никада и ни на који начин се није мешала у унутрашње ствари БиХ, као ни интерне политичке ствари у РС. Али сам данас на моју инциијативу, захвалан Додику што је прихватио ову врсту разговора”, рекао је Вучић приметивши да би “Србија тешко постојала без РС, а и РС ништа мање тешко без Србије”.

Коначна одлука је, поновио је, на РС.

Говорећи о нападу на Вучића у Поточарима 11. јула, предсједник Српске је рекао да је то организовани атентат на Вучића, наводећи да је Насер Орић био на комеморацији у Сребреници, прерушен, те подстрекавао оно што се дешавало.

Вучић је захвалио предсједнику Републике Српске што је изразио спремност да се разговара о референдуму, наводећи да се Србија ни на који начин не мијеша у унутрашње ствари БиХ, ни Српске.

Он је захвалио Додику и што поштује виђење Србије, имајући у виду шири контекст да то још једном размотри.

Вучић је за почетак августа најавио комеморативни скуп који би требало да буде одржан на граничном прелазу Рача, а коме ће присуствовати комплетна руководства Српске и Србије.0 КОМЕНТАРА

  1. Čuj Vučić zamolio Dodika!Pa ta priča ne prolazi ni kod male djece.Prava istina jeste da je ovaj naš što sebe do juče nazva glavni Baja i odskora politička „gromada“,napravio grešku u koracima.Nagovorio one svoje slijepce u NSRS koji ga slijepo slušaju da usvoji odluku o referendumu a ni sam nije imao zbiljne namjere.Sada kada su mu objasnili koje su posljedice treba vratiti sve nazad ali kako izaći sa oreolom pobjednika.Ode u Beograd gde ga čeka dečko iz Čipuljića koji je već dobio instrukcije kako smiriti ovog našeg tvrdoglavka.Zato jedan moli a drugi kao postavlja neka četiri zahtjeva.Žalosno ko nam sve kroji kapu i vodi državu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *