Вучић тврди: Најнижа незапосленост у Србији након четврт вијека

Председник Србије Александар је за РТС рекао да, на основу прелиминарних података које је добио, у овом кварталу имамо најнижу стопу незапослености у последњих 25 година. Поручује да отварање „Икеине“ робне куће у Београду показује колико је Србија на добром путу.

четвртак, август 10, 2017 / 17:37

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Србија коначно на мапи „пристојних 49 земаља у које је „Икеа“ дошла и где је отворила робну кућу.

„‘Икеа’ је дошла после 25 година покушаја. Поносно сам се осећао и пре него што смо кренули у преговоре, па затим и када је полаган камен темељац. Данас је ово велелепна робна кућа, предивно место за боравак породица“, рекао је председник Србије и оценио да је робна кућа у Београду лепша него она у Будимпешти у којој је давно био.

Истакао је да отварање „Икее“ показује да смо у стању да добијемо овако нешто, када радимо вредно и марљиво и дозволимо инвеститорима да уложе свој новац без корупције и мита.

„Ноћас сам добио поруку од једног од најбољих произвођача намештаја у земљи, из ‘Јеле’ јагодинске. Кажу – супер је што је ‘Икеа’ дошла, а ми ћемо бити још бољи, имаћемо још снажнију конкуренцију и наши производи ће имати бољу прођу“, рекао је Вучић.

Истакао је да је то тај тржишни дух који смо желили да развијамо још од деведесете године.

„Мислим да ово показује колико је Србија на добром путу“, додао је председник.

„Очекујем више српских производа у ‘Икеи'“

Наводећи да се у „Икеи“ за сада продају два српска производа, оклагија и даска за сечење, Вучић је рекао да очекује да у будућности тај број буде већи.

„Не смем да откривам, али очекујем да ће то да буде много више и боље у кратком временском периоду. За шест месеци ћемо да разговарамо, и онда ћете да видите да грађани Србије могу да производе за ‘Икеу’ на глобалном нивоу“, рекао је Вучић.

Навевши да је Србија успела да привуче инвеститоре који ће да изграде инфраструктуру и запосле људе, Вучић је ексклузивно за РТС говорио о новим подацима о смањењу незапослености.

„Синоћ сам добио прелименарне податке, мислим да имамо у овом кварталу најнижу стопу незапослености у последњих 25 година. Ако је тако, онда ћу по први пут у Председништву Србије да попијем оних три центилитра и наздравим за будућност Србије“, навео је председник.

Није могао да прецизира о коликом смањењу је реч, али је истакао да је то убедљиво најнижа стопа незапослености од 1990. године на овамо и да то показује да смо успели.

„Све што је преко 10 посто је и даље велика незапосленост, али то је европски просек. Ускоро следи повећање плата и пензија и за то смо се изборили радом, трудом и одговорношћу, и озбиљношћу људи који нису тражили решење преко ноћи“, рекао је Вучић и истакао да се труд и рад увек исплате.

Мишљење о Космету пре краја године

Говорећи о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, Вучић је рекао да ће се његово мишљење о томе чути пре краја године.

Ја немам ништа што је готово и завршено, то је прича „Икее“, никада ништа није завршено, рекао је Вучић и додао да увек треба тежити на бољем.

„Не могу да говорим о нечему што је готово, али могу о нечему што је важно за будућност Србије. Ако то можемо, а ја знам да су за то мали изгледи, знам и њих Албанце, знам и нас Србе, знам и зашто су мале шансе… Ако не бисмо покушали да урадимо нешто за будућност Србије, на другачији и бољи начин, не би требало да се бавимо овим послом“, рекао је Вучић.

Говорећи о компромисном решењу, председник је навео да нема компромиса ако је једна страна задовољна а дуга није.

„Мислим да је важно да сви почнемо да размишљамо на другачији начин, да високо поставимо лествицу, а не да чекамо да нешто падне с неба… ‘Икеа’ је одличан пример, неће она решити наше економске проблеме, али је она симбол великих значајних промена које смо започели, симбол система у којем власт није најважнија“, рекао је Вучић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *