Вучић: Познати су нам сви њемачки услови осим једног

Први потпредсjедник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је до сада за Владу био непознат само седми услов за наставак евроинтеграција који се односи на уговорно обавезивање о успостављању добросусjедских односа са Косовом. На конференцији за новинаре у Медија центру, Вучић је рекао да је за Владу Србије битније шта о тим условима […]

петак, септембар 14, 2012 / 20:34

Први потпредсjедник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је до сада за Владу био непознат само седми услов за наставак евроинтеграција који се односи на уговорно обавезивање о успостављању добросусjедских односа са Косовом.

На конференцији за новинаре у Медија центру, Вучић је рекао да је за Владу Србије битније шта о тим условима мисли Европска унија и указао на став шефа Делегације ЕУ у Београду Венсана Дежера да су услови Уније непромијењени.

Вучић је ипак истакао да не треба затварати очи јер је утицај групације њемачке партије СДУ/ЦСУ веома важан и велики.

Он је рекао да се Влада Србије није изјашњавала о томе, јер се ради о ставу једне политичке партије а не Њемачке или ЕУ.

Вучић је казао да је услов који се односи на борбу против корупције прихватљив и изразио наду да ће у потпуности бити испуњен.

„Што се тиче Берлина разговарали смо о свему и ја сам нешто покушао да промијеним али очигледно нисам успио у томе. То сматрам и својим неуспјехом”, рекао је Вучић, али није желио да прецизира о чему се ради.

Говорећи о истрази коруптивних активности, Вучић није хтио да се изјашњава о појединачним случајевима, али је поновио да нико неће бити заштићен.

Шта траже Нијемци

Њемачка очекује да Србија прије почетка преговора о пријему у чланствo Европске уније са Косовом потпише заједничку правно-обавезујућу изјаву која би била спроведена до краја преговора о пријему.

Високи представник владајуће њемачке партије канцеларке Ангеле Меркел Андреас Шокенхоф изјавио је у Београду да је „на партнерима – Београду и Приштини – да осмисле садржај те изјаве”. Он је као примјер навео уговор о добросусједским односима, али је истакао да ту врсту споразума наводи искључиво као примјер. „За нас је важно да дође до заједничке изјаве у писаном облику прије почетка приступних преговора са ЕУ, а да до краја преговора тачке изјаве буду спроведене у дјело”, рекао је, како преноси Танјуг, Шокенхоф на конференцији за новинаре у Београду.

Шокенхоф је представио седам тачака које Њемачка очекује од Србије на путу ка ЕУ, истичући да није ријеч ни о каквим новим захтјевима већ о критеријумима који су били предочени „не само претходној влади и парламенту, већ и представницима свих политичких странака и политичких група у претходном сазиву”.

Осим уговора о односима Приштине и Београда, Њемачка очекује спровођење досадашњих договора у процесу дијалога Београда и Приштине, али и договор о наставку дијалога и изван предвиђених тема, као што су енергетика и телекомуникације.

Њемачка очекује почетак укидања паралелних структура у безбједносном апарату и управи на сјеверу Косова и њихово финансирање. Како је рекао Шокенхоф, те структуре „тамо постоје незаконито”, а годишњи финансијски допринос Београда је, по сазнањима Берлина, „већи него онај допринос који Србија добија од ЕУ”.

Берлин жели и да Београд континуирано утиче на Србе на сјеверу Косова да активно сарађују са Еулексом и Кфором, као и да „допринесе промјени свијести”. „Сјеверни дио Косова није део Србије, али знамо да Београд тамо има значајан утицај. Знамо да нова влада Србије тамо може још више утицати. Због тога очекујемо да Београд још више употреби свој утицај и континуирано утиче на Србе са сјевера Косова да они активно сарађују са Еулексом и Кфором и да доприносе мијењању свијести”, рекао је Шокенхоф.

Као примјер корака у добром правцу, њемачки посланик је навео позив предсједника Србије Томислава Николића представницима са сјеверног Косова да одустану од провокација уперених ка међународним цивилним и војним организацијама и од сваке врсте насиља. Њемачка очекује и потпуно испуњење и реализацију акционог плана, уговореног са ЕУ, с посебним тежиштем на наставак и имплементацију започете реформе правосуђа, као и борбу против корупције на свим нивоима и свим инстанцама – без обзира на партијску припадност осумњичених.

Од Београда се очекује и видљив напредак у разјашњењу и кривичном гоњењу због напада и подметања пожара у згради амбасаде Њемачке у Београду у фебруару 2008. године, пошто је Берлин признао независност Косова. Очекују се и јасни сигнали у циљу наставка помирења у региону, „никакве нове интерпретације историјских догађаја, попут навода да у Сребреници није било геноцида”.

Србија је протеклих година предузела битне кораке у превазилажењу прошлости и за побољшање односа са сусједним државама, али су потребни даљи кораци, посебно у погледу БиХ, рекао је Шокенхоф. „Мимо тога немамо никаквих других очекивања прије отпочињања преговора”, поручио је он.

Шокенхоф је истакао да су то иста очекивања која је и њемачка канцеларка Ангела Меркел навела приликом прошлогодишње посјете Београду. Он је додао да је Берлин свјестан колико је ово питање осјетљиво у Србији и да зато наглашава да не постоје нова очекивања, већ да је то исти став Њемачке као и раније „с циљем да се да зелено свјетло за отпочињање преговора са Србијом”.
Према његовим ријечима, важно је да се саопшти шта Берлин очекује од Србије прије него што се, послије препоруке Европске комисије у октобру, буде у Европском савјету изјашњавао о почетку преговора. Шокенхоф је истакао да не говори у име њемачке владе, већ да су то критеријуми које захтјева владајућа странка у Њемачкој, а влада ће, како је примјетио, дјеловати на основу одлуке парламента, који ће гласати пошто Европска комисија изнесе своје мишљење.
 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *