Вучић: 29. априла коначан договор за правосуђе између Београда и Приштине

Први потпредсједник Владе Александар Вучић рекао је да су данас у наставку дијалога са Приштином у Бриселу готово приведени крају разговори о правосуђу и да је направљен најбољи могући резултат за српски народ.  "Нема ту много тог лепог, нити нечега чиме бисмо се хвалили, нити чиме би се друга страна хвалила. У тим задатим оквирима […]

понедељак, март 31, 2014 / 21:57

Први потпредсједник Владе Александар Вучић рекао је да су данас у наставку дијалога са Приштином у Бриселу готово приведени крају разговори о правосуђу и да је направљен најбољи могући резултат за српски народ.

 "Нема ту много тог лепог, нити нечега чиме бисмо се хвалили, нити чиме би се друга страна хвалила. У тим задатим оквирима направили смо најбољи резултат за грађане Србије", рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Вучић је навео да ће предсједник суда бити Србин, да ће однос судија бити 60:40 што је српска страна и тражила. Истакао је и да ће Срби имати двотрећинску већину међу запосленима.

Према његовим ријечима, добар резултат је постигнут и што се тиче тужилаца.

"Мислим да смо и ту у бројевима, колико је то било могуће, успели да направимо добар резултат. Имамо једнак број тужилаца, што је за нас изузетно значајно", истакао је Вучић.

Како је рекао, крајњи договор у области правосуђа очекује крајем априла, што је, како је оцјенио, значајно и за релаксацију свих других питања у односима са ЕУ.

"Очекујемо да после формирања нове владе, што би требало да буде до 27. априла, већ 29. априла у Бриселу буде постигнут коначни договор за правосуђе", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је било ријечи и о промјени косовског закона, који онемогућава Србима са КиМ да гласају на локалним изборима.

"Јасно смо поручили да се не може укинути српско држављанство и да то буде разлог за избацивање са изборних листа, јер тада нико од Срба не би учествовао на тим изборима. Говорили смо и о резервисаним местима, али ту договор није постигнут", нагласио је вицепремијер.

Пред новом владом није лака година

Међу темама у Бриселу били су и нова влада, рекао је Вучић и додао да очекује да ће Кетрин Ештон одмах по формирању владе доћи у Србију.

"Пред нама није лака година, али сам уверен да заједничким радом и трудом можемо да постигнемо велике резултате и да већ на половини мандата људи буду задовољнији и виде да смо направили нормалну и пристојну земљу", рекао је Вучић.

Како је истакао, Србија од ЕУ очекује већу помоћ и подршку.

"Србија ће бити пристојна земља која ће поштовати свој европски пут и на том европском путу неће заостајати. Напротив, уверен сам да ћемо три, четири до шест месеци које смо изгубили у унутрашњим политичким играма умети да надокнадимо великим и марљивим радом и да ће ЕУ то умети да цени", рекао је Вучић.

Упитан у ком формату ће бити настављен дијалог са Приштином, Вучић је навео да је о томе разговарао са Кетрин Ештон и са нашом делегацијом, али не с Албанцима, јер се то њих не тиче.

"Када влада буде формирана разговараћемо с албанском страном, јер никада не бих избегавао такве разговоре", рекао је Вучић и додао да је дијалог с Приштином веома важна ствар која вуче Србију напред.

"То је и заштита наших интереса, наше државе, потребно је да се боримо највише што можемо, али да гурамо ствари напред и да нико у Европи не може да каже да нисмо учинили највише што можемо за нашу земљу и народ", навео је Вучић.

ЕУ разумије позицију Србије око Крима

Он је открио и да ће нова влада сваке двије седмице имати сједницу посвећену евроинтеграцијама.

"Ми ћемо моћи да радимо брже и боље, јер увек је постојала, а и данас постоји скепса код појединих Европљана – можемо ли то ми, нећемо можда моћи…", навео је Вучић.

"Неки једва чекају да нас критикују и неки из наше земље једва чекају да долију уље на ватру да им помогну по том питању. Не морате да бринете, ми ћемо ово што су наши најтежи задаци да обавимо, увек водећи рачуна о нашој држави и народу", закључио је вицепремијер.

Кад је ријеч о ставу Србије према кризи на Криму, Вучић је поновио да Србија никада неће увести санкције Русији, али да ће увијек поштовати територијални интегритет сваке земље чланице Уједињених нација.

"Лично сам изнео став Кетрин Ештон. Став је чист, поштујемо територијални интегритет сваке земље, али ми нећемо да уводимо санкције Русије. Никада нећемо учествовати у томе, јер би тиме ишли против оних који никада нису уводили санкције Србији, чак ни када је била бомбардована и када су јој неки други узимали територијални интегритет", навео је Вучић.

Како је оцјенио, ЕУ добро разумије позицију Србије.

"Србија је независна земља која има свој понос, своје грађане који бирају њене органе и владу и то није влада без става, него влада која поштује интегритет, али која неће да уведе санкције Русији", рекао је Вучић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *