Вриједност евра пала другу седмицу заредом

На свјетским валутним тржиштима курс евра прошле седмице је пао, другу седмицу заредом, што је посљедица сигнала да је Европска централна банка спремна додатно олабавити монетарну политику већ у јуну. Курс евра према америчкој валути склизнуо је прошле седмице 0,4 одсто, на 1,3695 долара. Евро је ослабио и према јапанској валути, па му је цијена […]

понедељак, мај 19, 2014 / 11:06

На свјетским валутним тржиштима курс евра прошле седмице је пао, другу седмицу заредом, што је посљедица сигнала да је Европска централна банка спремна додатно олабавити монетарну политику већ у јуну.

Курс евра према америчкој валути склизнуо је прошле седмице 0,4 одсто, на 1,3695 долара. Евро је ослабио и према јапанској валути, па му је цијена пала 0,75 одсто, на 139,05 јена. И долар је ослабио према ‘јапанцу’, за 0,35 одсто, на 101,50 јена.

Европска валута је цијеле седмице била под притиском, па је њен курс у четвртак заронио на само 1,3648 долара, најнижи ниво у два и по мјесеца.

Посљедица је то сигнала да би ЕЦБ, како би сузбила пријетње дефлације и подстакла раст економије, већ у јуну могла смањити кључне каматне стопе, које се већ сада крећу на рекордно ниском нивоу од 0,25 одсто.

Очекивања да би централна банка идућег мјесеца могла додатно олабавити монетарну политику ојачала су након разочаравајућих макроекономских података.

Еуростат је, наиме, прошле седмице извијестио да је економија еврозоне у првом тромјесечју порасла само 0,2 одсто у односу на претходни квартал, док су аналитичари очекивали раст од 0,4 одсто.

„Европска централна банка има на располагању толико опција за јуни да је тешко куповати евро. У сваком случају, ново смањење каматних стопа сигурно неће бити довољно“, каже Иан Гуннер, аналитичар у Алтана Хард Цурренцy Фунду.

ЕЦБ би, уз снижење каматних стопа, могла увести и нови циклус повољних дугорочних кредита за банке, као и ограничени програм куповине имовине, којима би се повећала количина евра у оптицају, а тиме спустила његова вриједност.

Разматра се, наводно, и могућност увођења негативне камате на депозите банака на рачунима у ЕЦБ-у.

Од 8. маја, када је предсједник ЕЦБ-а Марио Драгхи поручио да је банка спремна идући мјесец увести нове подстицаје, евро је према долару ослабио око 2 одсто.

И док је према долару и јену пао, у односу на швајцарску валуту курс евра достигао је прошле седмице највиши ниво у шест седмица. Посљедица је то шпекулација да би швајцарска централна банка (СНБ) могла повисити циљани минимални курс франка према евру са садашњих 1,20 на 1,25 или чак 1,30 франака за евро.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *