Воз са 206 аутомобила Фијат 500 Л стигао у луку Бар

Воз са првим контингентом новог аутомобила „Фијат 500 Л”, који је јуче нешто прије 11 часова кренуо из Крагујевца, стигао је рано јутрос у луку Бар.  Воз са 16 вагона, на којима је 206 аутомобила „Фијат 500 Л” намењених за извоз, у Бар је стигао у 04.55 часова. Црногорску границу воз је прешао после 12 […]

уторак, август 14, 2012 / 12:35

Воз са првим контингентом новог аутомобила „Фијат 500 Л”, који је јуче нешто прије 11 часова кренуо из Крагујевца, стигао је рано јутрос у луку Бар.

 Воз са 16 вагона, на којима је 206 аутомобила „Фијат 500 Л” намењених за извоз, у Бар је стигао у 04.55 часова. Црногорску границу воз је прешао после 12 сати путовања, у 23.15, потврђено је извештачу Танјуга у Железницама Црне Горе.

Аутомобили из крагујевачке фабрике кренуће из луке Бар бродом до Италије.

Превоз новог аутомобила „Фијат 500 Л” из фабрике у Крагујевцу преко Луке Бар значајан је посао за Црну Гору, оценио је директор Железничке инфраструктуре Црне Горе Зарија Франовић. Он је, у изјави ТВЦГ, истакао да је ово битан посао и за „Монтекарго”, који врши превоз кроз Црну Гору, као и луку Бар.

Према његовим речима ово је „добар, стабилан и дугорочан посао”.

У циљу реализације наведеног посла, жељезничка инфраструктура Црне Горе је у ред вожње увела шест траса, на релацији Крагујевац – Бар – Крагујевац, и извршила организацију транспорта, до сада два пробна воза.

Планирано је да до краја године иду два воза седмично са по 206 аутомобила, са тенденцијом повећања серијске производње аутомобила, на нивоу од 200.000 годишње, што би условило превоз од дванаест возова недељно, истиче Железничка инфраструктура Црне Горе.

Почетку транспорта претходио је читав сет техничких припрема, од важности за успешну реализацију овог изузетно значајног посла, који се са правом може назвати послом деценије, будући да представља заједнички пројекат Железница Србије, Жељезничке инфраструктуре Црне Горе, Монтекарга и Луке Бар, додаје се у саопштењу.

„Искрено се надамо да ће реализација посла са групом Грималди из Напуља, која важи за највећег логистичког оператера за Фабрику аутомобила Фијат, донети велике могућности за развој Црне Горе, у првом реду за Железницу Црне Горе и за Луку Бар, које су у овом моменту искоришћене испод својих капацитета, а представљају важан основ привредног развоја земље”, подвлачи Железничка инфраструктура Црне Горе.

Наредни возови са аутомобилима из крагујевачке фабрике кренуће, како је најављено, 17, 23, 27. и 29. августа, као и 1. септембра, а после тога сваке недеље по један.

Представници Луке Бар и италијанске компаније Грималди потписали су крајем фебруара уговор о извозу Фијатових аутомобила произведених у крагујевачкој фабрици преко Луке Бар. Уговор су потписали извршни директор Луке Бар Слобо Пајовић и менаџер Грималдија Манилио Морика.

„Од овог посла Лука Бар очекује значајне финансијске приходе. Према најавама и динамици који смо добили од Фијата, прве године би требало да се претовари 30.000 аутомобила, од кога ће лука приходовати између 500.000 и 600.000 евра. У наредним годинама, с обзиром да је уговор важи до 2015. године требало би да број извезених аута постепено порасте на 200.000 аутомобила. У том случају приход луке би нарастао на три милиона евра”, рекао је тада Пајовић.

Лука Бар је технички и кадровски спремна за извоз Фијатових аутомобила из крагујевачке фабрике. За овај посао је припремљен вез на коме ће се прихватити бродови и укрцавати возила.

Лука Бар посједује адекватну опрему, опредијељен простор површине 2,2 хектара који је коришћен пре 20 година за извоз аутомобила Југо за Америку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *