Војна имовина: Осмић почео књижити, иако не може без закона

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац упозорио је данас да је незаконито свако књижење војне имовине у садашњој ситуацији. Реагујући на изјаву министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића да је почео књижити поједине перспективне војне локације као државно власништво, Марјанац је изјавио за Срну да не постоји законски основ за то. "То је фактички незаконито, јер […]

четвртак, мај 29, 2014 / 13:19

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац упозорио је данас да је незаконито свако књижење војне имовине у садашњој ситуацији.

Реагујући на изјаву министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића да је почео књижити поједине перспективне војне локације као државно власништво, Марјанац је изјавио за Срну да не постоји законски основ за то.

"То је фактички незаконито, јер не постоји закон", нагласио је Марјанац.

Подсјећајући на политички договор водећих странака у БиХ да ће питање војне имовине бити рјешавано у пакету са осталом државном имовином, он је оцијенио да је у овом случају ријеч о кршењу тог договора.

"Сад се поставља питање је ли то по сваку цијену да се укњижи војна имовина, а она остала ће остати 100 година", додао је Марјанац.

Према његовим ријечима, такво рјешење одложило би одлазак ЕУФОР-а и ОХР-а из БиХ.

"Мислим да је у интересу /високог представника Валентина/ Инцка да се то ради, јер је и он једном приликом изјавио да ће се покушати наметнути један такав закон", додао је Марјанац.

Претпостављајући да је ријеч о књижењу перспективних војних локација у Федерацији БиХ /ФБиХ/, Марјанац је истакао да нико у Републици Српској није против рјешавања питања војне имовине, али да је ово непринципијелно.

"Може се доћи у ситуацију да кажу да је Федерација све укњижила, а Република Српска није, што свијет не може да схвати, јер не знају за договор о доношењу закона", упозорио је Марјанац.

Он је додао да доношење закона којим би било ријешено питање војне и државне имовине кочи СДП, чији је Осмић кадар.

"Осмић ово самовољно ради, без моје и сагласности хрватског замјеника министра одбране Марине Пендеш", нагласио је Марјанац.

Према његовим ријечима, књижењем војне имовине прије доношења за то потребног закона треба да се позабаве Предсједништво и Парламентарна скупштина БиХ, посебно парламентарна Комисија за одбрану и безбједност, као и институције Републике Српске.

Министар одбране БиХ Зекеријах Осмић изјавио је за сарајевско "Ослобођење" да је почео књижити поједине перспективне војне локације као државно власништво.

"У наредних 10 до 15 дана ћу вас обавијестити гдје сам регистровао који је напредак учињен у свему томе и шта сам већ укњижио на БиХ", рекао је Осмић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *