Влајки: Лагумџија добио налог са запада да да подршку за резолуцију

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да гласање делегације из БиХ у Генералној скупштини УН за Резолуцију о Сирији представља цијену западне подршке Златку Лаџумџији за „државни удар“ који је извео у Федерацији БиХ.  "Све има своју цијену. Западна подршка Лагумџији захтијевала је гласање за предложену САД резолуцију о Сирији", истакао је Влајки и додао […]

среда, август 8, 2012 / 13:11

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да гласање делегације из БиХ у Генералној скупштини УН за Резолуцију о Сирији представља цијену западне подршке Златку Лаџумџији за „државни удар“ који је извео у Федерацији БиХ.

 "Све има своју цијену. Западна подршка Лагумџији захтијевала је гласање за предложену САД резолуцију о Сирији", истакао је Влајки и додао да је то Лагумџија урадио на своју руку, без неопходног става Предсједништва БиХ, тако да конфликт са Српском није могао бити избјегнут ни формално, нити суштински.

Влајки истиче да је Милорад Додик, откада је постао предсједник Републике Српске, нужно био упућен на формирање спољне политике ентитета, те да је храбро изабрао једину могућу опцију коју Српска мора упражњавати како би била што самосталнија и просперитетнија – ослободио се идеолошке флоскуле "Запад /европске интеграције/ по сваку цијену", јер и Исток, Русија и Кина имају што да понуде.

„Конкретно, и у овом часу, нуде далеко више него Запад – сировине, тржиште и инвестиције. Република Српска у садашњем тренутку од тога профитира. Према томе, Додикова инострана политика би се могла свести на сљедеће – војни пактови – не, привредна сарадња са свима – да“, истакао је потпредсједник Српске.

Влајки је додао да су Русија и Кина дубоко ангажоване у сиријској кризи и рекле су "стоп" политици Запада који обара лаичке исламске режиме у корист фундаменталистичких. Додикова позиција о овоме крајње је јасна и здраворазумска, а у складу са политиком немијешања према којој се не ваља опредјељивати ни за коју страну у идеолошко-војном конфликту, а у Генералној скупштини УН БиХ треба бити неутрална код гласања о сиријској резолуцији.

„Међутим, десило се оно што се десило и што би могло нанијети огромне штете Републици Српској. Пошто је подржана прозападна резолуција о Сирији, логично је закључити да се и Српска с тим сложила", истакао је Влајки.

Зато је, додао је Влајки, Додик на овај "неусаглашени безобразлук" морао јавно и оштро реаговати, јер је пријетило да неки аранжмани са Истоком буду доведени у питање, односно Лагумџијин некоректан потез могао би директно нашкодити привредним интересима Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је јуче министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџију да поднесе оставку или ће клубови посланика из Српске покренути процедуру за његову смјену.

Додик је рекао да су суспендовани сви договори "шесторке" док се ова ситуација не разријеши, те најавио да ће бити размотрено и подношење кривичне пријаве против Лагумџије због кршења Устава у случају самосталног дјеловања приликом гласања БиХ у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији.

Представник БиХ је током гласања у Генералној скупштини УН подржао резолуцију о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија и којом се изражава отворена подршка оружаној побуни против владавине сиријског предсједника Башара ал Асада.

Инструкцију да гласа за резолуцију добио је из кабинета министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, на основу сугестије предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.0 КОМЕНТАРА

  1. Овдје требамо одвојити двије ствари.
    Правно гледано Лагумџија није смио да гласа мимо воље српског представника у Предсједништву БиХ и треба сносити посљедице.
    Политички гледано добро је што се БиХ сврстала у оне који су гласали за резолуцију. Уосталом и Србија је гласала за исту, а њена актуелна власт важи за проруску, па нико у Србији не диже галаму.
    Поставља се такође питање, на основу чега Радмановић мисли да не треба гласати за резолуцију? Је ли то воља народа који га је изабрао?

    А ово што Влајки брбља нема тежину и није вриједно коментара.

  2. лагумџија добио налог са запада, ти влајки добио налог из лакташа…е сад се упоредите, и мршшш тамо одакле сте се и измигољили!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *