Владимир Путин: Патриотизам је чврст темељ будућности

Председник Русије Владимир Путин оцjенио је да се Русија суочава са покушајима да се утиче споља на културну самосвjест руске нације. Томе се – упозорио је Путин – морамо супротстављати и васпитавати омладину у духу патриотизма. „Од тога како васпитавамо омладину зависи да ли ће Русија бити у стању да сачува и увећа саму себе. […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 08:03

Председник Русије Владимир Путин оцjенио је да се Русија суочава са покушајима да се утиче споља на културну самосвjест руске нације. Томе се – упозорио је Путин – морамо супротстављати и васпитавати омладину у духу патриотизма.

„Од тога како васпитавамо омладину зависи да ли ће Русија бити у стању да сачува и увећа саму себе. Да ли ће бити савремена, перспективна, да ли ћемо се ефикасно развијати, а да истовремено не изгубимо себе као нацију, да не изгубимо своју самобитност у тешким савременим условима“ – изјавио је Путин на савјетовању у Краснодару које је посвећено питањима моралног и патриотског васпитавања омладине.

У страним утицајима руски лидер види форму конкурентске борбе.

„Како нас учи наше историјско искуство, културна самосвjест, духовне и моралне вриjедности и вриjедносни кодови – то је област оштре конкуренције, а понекад и отвореног информативног рата и добро изрежираних пропагандистичких напада. ово никако нису фобије, ништа не измишљам. То је у суштини тако“ – рекао је Влаимир Путин.

Према Путиновим риjечима, покушаји да се утиче на поглед на свијет читавих народа и жеља да се потчине туђој вољи и да им се намеће систем туђих вриједности и схватања – то је апсолутна реалност.

„Тако је и са борбом за минералне ресурсе са којом се суочавају многе земље па и наша“ – навео је пример предсједник Русије.

Путин је устао против идеолошке цензуре, али је додао да медији, интернет и реклама морају бити предмет повећане пажње јавности и законодаваца.

„У савременом свијету дјеца се не образују само у школи. Од тога шта виде, чују и читају умногоме зависи морална клима у друштву. Сматрам да су основани захтјеви да реклама, рад медија, интернет, мреже преко којих се дистрибуира штампа и видеопродукција морају бити објекат озбиљне и повећане пажње јавности и законодаваца“ – рекао је Владимир Путин.

Руски предсједник је рекао да је национално, историјско и морално искривљавање свијести више пута доводило до слабљења и распада читавих држава и лишавало суверенитета.

„Ми треба да градимо своју будућност на чврстим темељима, а тај темељ је патриотизам. Ма колико дуго да расправљамо да темељ могу бити и друге основе за нашу земљу, ништа друго ипак нећемо смислити“ – истакао је Путин. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *