Владимир Путин: Опозициони политичари у служби страних интереса

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да су неки опозициони политичари у служби страних интереса и да је то неприхватљиво. "Политичар који прима новац од некога ван граница Руске Федерације не може бити политичар на својој територији", рекао је Путин у годишњем обраћању о стању нације, током којег је говорио о многим темама, укључујући економију, […]

среда, децембар 12, 2012 / 15:25

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да су неки опозициони политичари у служби страних интереса и да је то неприхватљиво.

"Политичар који прима новац од некога ван граница Руске Федерације не може бити политичар на својој територији", рекао је Путин у годишњем обраћању о стању нације, током којег је говорио о многим темама, укључујући економију, законодавство, спољну и унутрашњу политику, морталитет и наталитет.

Путин је истакао потребу да се сачува руски национални идентитет.

"Треба да развијамо не само самопоуздање, већ и да задржимо наш национални идентитет и да се не изгубимо као нација", рекао је Путин.

Он се заложио и за већи наталитет, рекавши да породице са троје дјеце треба да буду норма.

Путин је указао на високу стопу морталитета у земљи, посебно међу мушкарцима, упркос повећању просјечног животног вијека за 2,5 године и заложио се за побољшање здравствене заштите у Русији.

Када је ријеч о економији, Путин је навео да Русији недостаје истински економски план и заложио се за сузбијање корупције у јавној потрошњи, као и за веће дјеловање руских фирми и пословања на територији саме земље.

"Наши предузимачи често су оптуживани за недостатак патриотизма. Према расположивим подацима, девет од 10 њихових трансакција прође непровјерено у нашем законском систему", рекао је Путин.

Он је додао да јавне набавке морају бити много транспарентније, док ревизија буџетске потрошње мора бити оштрија.

Путин је подсјетио да се друштвени бруто производ Русије од 1999. године удвостручио.

Према његовим ријечима, развој Русије у 21. вијеку биће окренут ка Истоку, односно азијско-пацифичком региону. "Мултиполарни свијет је реалност, а то ствара уједно и ризике, али и могућности", истакао је Путин.

Он је истакао да Русија треба да појача и мултиплицира своју геополитичку улогу и значај.

"Русија треба да постане кључна за своје сусједе и партнере и то се односи на руску економију, културу, образовање и дипломатију, као и на могућност уједињења напора на глобалној сцени", истакао је Путин.

Говорећи о страном уплитању, Путин није навео ниједно конкретно име.

"Свако спољно уплитање у наше послове је неприхватљиво", рекао је Путин.

Он је поручио да Русија никад неће слиједити пут тоталитаризма.

"Сваки покушај државе да контролише увјерења и ставове народа представља тоталитаризам и томе јасно кажемо ‘не’. Забране и рестрикција нису наш метод", истакао је Путин, додајући да је демократија једина опција Русије.

Он је истакао и да су национализам и шовинизам штетни за сваку земљу. "Русија треба да буде опрезна када је ријеч о једноставним приједлозима националиста и екстремиста", истакао је Путин.

У Русији се данас обиљежава Дан Устава. Русија је усвојила актуелни Устав 12. децембра 1993. године, након референдума. Ове године Дан Устава подударио се са годишњим обраћањем Путина у Савезној скупштини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *