Владика Иринеј: Папа никада није хтио да дође у Србију

Његово преосвештенство владика бачки Иринеј рекао је да папа Бенедикт Шеснаести никада није упутио поруку Српској православној цркви да жели да посјети Србију.  "За СПЦ, следствено томе, тема папине посете Србији уопште не постоји, нити она под таквим околностима може да се разматра у оквиру канонске надлежности СПЦ", рекао је епископ бачки за "Прес" и […]

уторак, август 14, 2012 / 12:28

Његово преосвештенство владика бачки Иринеј рекао је да папа Бенедикт Шеснаести никада није упутио поруку Српској православној цркви да жели да посјети Србију.

 "За СПЦ, следствено томе, тема папине посете Србији уопште не постоји, нити она под таквим околностима може да се разматра у оквиру канонске надлежности СПЦ", рекао је епископ бачки за "Прес" и "Блиц", поводом медијских навода да се воде тајни преговори о доласку папе у Србију.

Према његовим ријечима, не постоји никакво противљење појединих епископа него једногласна одлука Светог архијерејског сабора СПЦ да се на прославу Миланског едикта сљедеће године у Нишу позову поглавари православних цркава и високе делегације, али не и поглавари "инославних хришћанских цркава", међу којима и Римокатоличке цркве.

Информативна католичка агенција је објавила да је српски патријарх на прошлонедјељном састанку са двојицом католичких бискупа "изразио увјерење да би сусрет папе Бенедикта с других патријарсима православних цркава" у Нишу на прослави 1.700 година Миланског едикта "био од великог значења за успостављање односа повјерења и помирења међу црквама на општем нивоу".

Београдски "Прес" пише да се већ дуже вријеме воде интензивни тајни преговори између Католичке цркве и СПЦ о стварању услова за долазак папе Бенедикта у Србију сљедеће године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *