Влада Српске ће тражити повећање стопе ПДВ

Република Српска тражи повећање стопе ПДВ-а и то је један од услова за потписивање Реформске Агенде. Због изостанка договора са ММФ-ом, ентитетским буџетима пријети ребаланс, па се повећање ПДВ-а Влади Жељке Цвијановић намеће као неминовност. То је за АТВ потврдио и министар Петар Ђокић који је свјестан да за ту одлуку треба подршку Власти са […]

среда, јул 1, 2015 / 21:59

Република Српска тражи повећање стопе ПДВ-а и то је један од услова за потписивање Реформске Агенде. Због изостанка договора са ММФ-ом, ентитетским буџетима пријети ребаланс, па се повећање ПДВ-а Влади Жељке Цвијановић намеће као неминовност.

То је за АТВ потврдио и министар Петар Ђокић који је свјестан да за ту одлуку треба подршку Власти са нивоа БиХ.

“Постоји иницијатива да дође до промјене ПДВ-а, али да истовремено дође до растерећења оптерећења које има наша привреда. И ми смо у том правцу планирали наше активности”, каже Ђокић.

Док се разговара о повећању, и са постојећом стопом ПДВ-а, буџет се пуни све издашније. Посљедњи подаци говоре да је Управа за индиректно опорезивање у првој половини године прикупила 118 милиона марака више него у истом периоду прошле године. У буџету Српске слило се тако 3 и по одсто више прихода од индиректних пореза. Ипак ни то са постојећом стопом ПДВ-а није довољно за финансирање оволике буџетске потрошње.

“Повећање може бити једна од алтернатива, али тек након што се претходно утврди да може да произведе те ефекте који се очекују. РС се мора суочити са чињеницом да сада је препуштена сама себи са оним сто располаже и што до краја године може да оствари као буџетски приход”, сматра економиста Синиша Пепић.

Ако међународни кредитори и актуелна власт на нивоу БиХ наставе да се противе повећању ПДВ-а, Српска ће морати да нађе нове изворе финансирања како би избјегла вјероватни дефицит овогодишњег буџета.

Предсједник Републике тврди да има план како да обезбједи новац који недостаје, а поручује да међународни кредитори ускраћивањем новца, на Српску врше, политичке притиске.

“ММФ и структуре Међународне заједнице са намјером да дестабилизују овде ситуацију пролонгирају доношење таквих ствари. Ми се наравно нисмо ослонили искључиво на ММФ. Али по конотацији вашег питања јасно је да је задужење код ММФ-а прихватљиво, али није код неког другог прихватљиво. Разлика је само у 1 или два процента вишим каматама и ништа више”, објаснио је Додик.

А уколико новац ипак не пронађу до септембра, очекује се нови круг разговора са ММФ-ом. Финансијска стабилност до тада ће зависити од продаје обвезница и трезорских записа. До септембра Спрска планира да се на берзи задужи са још 3 емисије трезорских записа и једном емисијом дугорочних обвезница.0 КОМЕНТАРА

 1. Srpska će morati da nadje nove izvore finansiranja….
  Kako ono nekidan pinokio reče, to je jedna flaša piva.

  Nekada je rudonja preračunavao rast cijena u kafi.

  novi izvori finansiranja su organi.
  Reći će rudonja, šta je jedan bubreg…

  Narode, hajmo, svi, po najmanje jedan organ za našu premilostivu vladu, i našeg zmaja od Žute kuće.

  Pa će na predizbornim džambo plakatama biti

  Srpska Žuta Kuća

  Naša žuta srpska kuća
  ti ti tiii
  žuta kuća
  ta ta taaaa
  žuta kućicaaaa.

  – Akcja! Akcija! Akcija!
  Vlada odobrila plaćanje neizmirenih komunalija u bubrezima!

 2. Па знате ли ишта урадити осим повећања пореза, доприноса или осталих намета? Па зна ли ико у тој несрећној Влади да ради ишта осим што диже намете? Мало растерећења реалног сектора, смањење плата у јавним установама и предузећима, као и отпуштање непотребно-запослених намјештеника и државних службеника? Да ли је ико о томе мислио?

 3. Prema najnovijim saznanjima wikiliksa i pisanjima Tome Piketija euro i dolat će krahirati u narednih 12mjeseci.Treba iskoristoti trenutak i zadužiti se u dolarima i eurima a onda vratiti dugove kada zapad krahira.Ako se kojim slučajem dolar oporavi onda sjesti i plakati.

 4. Ipak, samo nas može spasiti ukoliko rudonju obasja barem zračica majušna kajanja i griže savjesti, pa se rudonja baci sa zgrade vlade.

  Bože, ako Te ima, obasjaj ga makar sa iskrom savjesti ne bi li se rudonja sunovratio iz helikoptera.

 5. Ovo je završna faza postojanja logora u kojem nas režim na očigled cijelog svijeta u 21 stoljeću ubija bijedom.
  Hiljade bježe preko spašavajući gole živote.
  Škole stranih jezika su prebukirane, ljudi se zadužuju da nauče strani jezik i s ruksakom na ledjima bježe tražeći spas izpred atomske bombe koju je rudonja napunio majkićkama, špirićima, emirima, …. i da ostalim karcinomima i smrtonosnim bacilima….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *