Влада РС: Кредит од Свјетске банке за наводњавање

Влада Републике српске разматрала је и усвојила, Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној асоцијацији за развој по Пројекту изградње система наводњавања, саопштено је из Владе РС. Пројектом је планирана изградња модерних игригационих система на површину од минимално 5000 хектара, у периоду од пет година. Пројекат ће обухватати и јачање и техничко […]

четвртак, август 30, 2012 / 17:00

Влада Републике српске разматрала је и усвојила, Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној асоцијацији за развој по Пројекту изградње система наводњавања, саопштено је из Владе РС.

Пројектом је планирана изградња модерних игригационих система на површину од минимално 5000 хектара, у периоду од пет година. Пројекат ће обухватати и јачање и техничко опремање релативних институција , у циљу одрживог управљања изграђених релативних система и стварања претпоставки за континуирано праћење и увођење нових технологија, као и праћење других пројеката који ће се раелизовати у области наводњавања.

Пројекат ће се раелизовати кредитним средствима IDA u iznosu od SDR 13.222.000 ( или USD 20.5000.000 ). Крајњи дужник и корисник кредита је Република Српска.

Кредит се Републици Српској одобрава под следећим условима : износ кредита SRD 13.222.000 ( или USD 20.500.000), рок отплате 25 година , период одгоде пет година урачунат у рок отплате , каматна стопа 1,25 %.

Влада Републике Српске разматрала је и усвојила данас на својој редовној 79. сједници, Приједлог закона о заштити од насиља у породици.

Овим законом уређује се заштита од насиља у породици или породичној заједници, лица која се у смислу овог закона сматрају чланом породице или породичне заједнице, субјекти заштите и поступак заштите жртава насиља у породици,оснивање Савјета за борбу против насиља у породици, те прекршајне санкције које се изричу учиниоцима насиља у породици.

“ Сада имамо хитне мјере заштите гдје ће се починиоц закона аутоматски одвојити од жртве и више субјеката заштите који ће бити укључени у овај процес“ рекла је министар породице, омладине и спорта Нада Тешановић.

Влада Републике Српске разматрала је и усвојила Приједлог уредбе о условима и начину плаћања готовим новцем .

Овом уредбом уређују се услови и начин плаћања између учесника у платном промету у готовом новцу у конвертибилним маркама, а обухвата плаћања у готовом новцу, уплату готовог новца на рачун и исплату готовог новца са рачуна учесника код овлашћених организација за обављање послова платног промета, као и услове држања готовог новца у благајни, те услове и начин уплате дневног пазара на рачун код овлашћене организације.

Доношење новог Закона о унутрашњем платном промету наметнуло је потребу доношења нове Уредбе о условима и начину плаћања готовим новцем, јер је до сада важећа уредба престала да важи ступањем на снагу новог закона. Такође, било је неопходно поједине одредбе уредбе ускладити и прилагодити са новим законским рјешењима.

“ Увели смо додатна ограничења на неке услове из Уредбе о плаћању готовинским новцем , јер се показало да одређени број привредних субјеката због непоштовања својих обавеза долази до блокаде својих жиро рачуна, а тај проблем покушавају превазићи плаћањем готовинским новцем с чим избјегавају своје обавезе према прије свега порезима и доприносима“, рекао је министар финансија Зоран Тегелтија.

Влада Републике Српске је разматрала и прихватила информације о инпликацијама по БиX и Републику Српску од уласка Републике Хрватске у чланство Европске уније, са Приједлогом закључка.

Влада је задужила с тим у вези министарства и друге републичке органе управе да, у оквиру своје надлежности, у наредном периоду интензивирају активности у циљу рјешавања идентификованих проблема који по Републику Српску могу произаћи из приступања  Републике Хрватске у чланство Европске уније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *