Влада РС: Измјена Закона о заштити назива Република Српска

Влада Републике Српске утврдила је данас измјене и допуне Закона о заштити назива Републике Српске Разлози за доношење измјена овог закона садржани су у потреби усаглашавања овог закона са Законом о републичкој управи, као и у потреби да се поједина законска рјешења прецизније дефинишу, наводи се у саопштењу Владе РС. Према важећем закону, за употребу […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 19:24

Влада Републике Српске утврдила је данас измјене и допуне Закона о заштити назива Републике Српске

Разлози за доношење измјена овог закона садржани су у потреби усаглашавања овог закона са Законом о републичкој управи, као и у потреби да се поједина законска рјешења прецизније дефинишу, наводи се у саопштењу Владе РС.

Према важећем закону, за употребу назива Републике Српске потребно је одобрење надлежног органа.

Наиме, правне особе које у свом називу желе да употребљавају назив Републике Српске то право могу остварити под сљедећим условима: да својим оснивачким актом, статутом, годишњим планом активности и годишњим финансијским планом утврђују да ће дјеловати, односно вршити активности на територији цијеле РС, да се кроз њихову дјелатност, односно активност недвосмислено може утврдити да ће промовисати назив Републике Српске и да је то од интереса за ентитет, као и да употреба назива Републике Српске није у супротности с унутрашњим и међународним правним поретком и моралом.

Употреба назива Републике Српске без одобрења надлежног органа овог закона представља прекршај за који је запријећена казна од од 1.500 до 7.500 КМ за правне особе, од 300 до 750 КМ казниће се одговорна особа у правном субјекту, а од 300 до 750 КМ особа које самостално обавља пословну дјелатност.

Одредбе овог закона не односе се на републичке органе и друге организације које су основане законом или другим актом надлежног органа Републике Српске.

Влада Републике Српске данас је на сједници у Бањој Луци прихватила и информацију о реализацији пројекта „Стамбено збрињавање социјално најугроженијих категорија ; Срби Зеничке регије“.

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш изјавио је на конференцији за новинаре да је, до сада, из планираних средстава, помогнуто стамбено збрињавање 27 породица, те да је Влада данас одобрила додатних 350.000 КМ за стамбено збрињавање преостале 23 породице, као и додатних 30.000 КМ за рјешавање прикључака од водовода до струје.

Чордаш је навео да ће од ових 50 породица, једна бити збринута у општини Босанска Градишка, а остале у Братунцу, Зворнику и Бијељини.

Ентитетска влада је утврдила и Нацрт закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији те Нацрт закона о гробљима и погребној дјелатности.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *