Влада о путаринама, фантомске наплатне кућице не спомињу

Влада РС би требалo да усвоји уредбу о висини путарине на аутопуту Бањалука – Градишка, којом је предвиђено да се она креће од двије до десет марака у зависности од класе возила. Како је предложено овим документом, који ће Влада РС данас разматрати, наплата путарине биће вршена на наплатном мјесту Јакуповци, за изграђену дионицу овог […]

четвртак, мај 15, 2014 / 09:21

Влада РС би требалo да усвоји уредбу о висини путарине на аутопуту Бањалука – Градишка, којом је предвиђено да се она креће од двије до десет марака у зависности од класе возила.

Како је предложено овим документом, који ће Влада РС данас разматрати, наплата путарине биће вршена на наплатном мјесту Јакуповци, за изграђену дионицу овог аутопута.

Овом уредбом возила су подијељена у четири класе, па ће тако најјефтинија путарина у износу од двије марке бити за возила из прве класе, у која спадају мотоцикли, трицикли, четвороцикли, путничка возила и лака комерцијална возила код којих је висина преко прве осовине 1,3 метра или мање.

Даље, у другу класу возила, за која ће се плаћати путарина од четири марке, сврстана су путничка возила с приколицом или караван, при чему караван може имати једну или више осовина, те лака комерцијална возила са приколицом или караваном, при чему караван може имати једну или више осовина.

"Трећа класа возила су аутобус без приколице са двије или три осовине, аутобус са двије осовине и приколицом с једном осовином, затим камиони код којих висина прелази 1,3 метра преко предње осовине и камиони с приколицом или без приколице с укупно двије или три осовине, те моторизовани караван код којег је висина на предњој осовини већа од 1,3 метра и камион с приколицом или караваном с укупно три осовине, а за које ће путарина износити шест КМ", наведено је у овом документу.

Највишу цијену, у износу од 10 марака, плаћаће возачи камиона с приколицом или без приколице с укупно четири или више осовина, затим аутобуса са двоосовинском приколицом с укупно четири или више осовина, те возачи камиона са двоосовинском приколицом или караваном с укупно четири или више осовина. Предвиђено је да послове наплате и контролу наплате путарине на аутопутевима, брзим путевима, као и објектима на овим путевима врши Јавно предузеће "Аутопутеви РС", а уплата путарине врши се на жиро рачун овог предузећа. Како је наведено, путарина се може плаћати у конвертибилним маркама и ефективним страним новцем, готовинским плаћањем, претплатом и банковним картицама.

"ЈП ‘Аутопутеви РС’ својом одлуком може одобрити попуст до 15 одсто од висине путарине, у зависности од саобраћаја, временских услова, маркетиншких активности и других тржишних прилика", стоји у овом документу.

Иначе, у плану рада "Аутопутева РС" за ову годину наведено је да би наплата путарине требало да почне у другој половини ове године, а подсјећамо да би до половине године требало да буде и завршени радови на изградњи наплатних кућица.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *