Више од половине буџета БиХ одлази на плате

Бруто плате и накнаде запослених у институцијама БиХ у протеклих пет и по година извукле су из буџета 2,87 милијарди КМ, што је скоро цијели годишњи буџет Републике Српске, пише “Глас Српске”.

уторак, септембар 12, 2017 / 15:46

Износ за плате од 2012. до краја 2016. године порастао је за 8,4 милиона КМ, а тај тренд ће вјероватно бити настављен, судећи према подацима о извршењу буџета институција БиХ за прву половину ове године, наводи исти извор.

За бруто плате и накнаде запослених за шест мјесеци ове године издвојено је 263,2 милиона КМ, што је за око пола милиона више у поређењу са истим периодом лани.

У тексту се наводи да је у министарствима, канцеларијама, агенцијама, дирекцијама и другим институцијама БиХ, којих има укупно 75, запослено више од 22.000 особа, највише у Министарству одбране БиХ – готово 10.000, док је значајан број радника распоређен и у институцијама за које нико не зна шта им је сврха, нити има ефеката њиховог рада.

Према писању “Гласа Српске”, највише новца дато је прије двије године када је на плате запослених завршило 527,89 милиона КМ, а руководиоци институција су у извјештајима о извршењу буџета повећања правдали ангажманом нових радника, који су им неопходни за рад, промјенама у обрачуну минулог рада и новим порезима након катастрофалних поплава.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић рекла је да више од половине буџета БиХ, који прелази милијарду КМ, одлази на плате.

“СНСД се у више наврата залагао за озбиљну анализу свих институција јер на нивоу БиХ постоји много институција за које грађани никада нису чули, нити имају корист од њих, а запошљавају 20, 30 па и 50 особа за које нико не зна шта раде и који су ефекти њиховог рада”, рекла је Марковићева.

Сличан став имају и економисти, који посебно подвлаче несклад ових тошкова са општом еконмоско-социјалном сликом БиХ и далеко мањим примањима у привреди, пише “Глас Српске”.2 КОМЕНТАРА

  1. Све то треба од општина, преко Републике до заједничких институција претрести и у смислу бројности и у смислу величине примања. Довести иста у реалну релацију са привредом и све вишкове усмјерити у привредни развој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *