Више од 100.000 људи на скуповима подршке Морсију

Више од 100.000 људи окупило се данас у Каиру и другим египатским градовима у знак подршке исламистичком председнику државе Мохамеду Морсију и његовим настојањима да се нови нацрт устава брзо усвоји. Ово су до сада најмасовнија окупљања Морсијевих присталица откако је у јуну дошао на власт као побједник избора. Како оцјењује агенција Асошијетед прес (АП), […]

субота, децембар 1, 2012 / 20:57

Више од 100.000 људи окупило се данас у Каиру и другим египатским градовима у знак подршке исламистичком председнику државе Мохамеду Морсију и његовим настојањима да се нови нацрт устава брзо усвоји.

Ово су до сада најмасовнија окупљања Морсијевих присталица откако је у јуну дошао на власт као побједник избора.

Како оцјењује агенција Асошијетед прес (АП), ови скупови подршке се сматрају тестом снаге исламиста да контрирају масовним демонстрацијама опозиције, одржаним јуче, због Морсијеве одлуке да преузме готово апсолутну моћ у земљи и због одлуке уставне комисије да одобри нацрт новог устава који предсједнику државе даје шира овлашћења.

Нацрт устава данас одлази пред египатског предсједника, а референдум о новом уставу требало би да буде расписан за двије недеље.

Многи Египћани, понајвише они секуларни, вјерују да Морси и исламистичка организација Муслиманско братство користе изборну побједу да монополизују власт и поново успоставе једнопартијску државу, готово двије године после свргавања предсједника Хоснија Мубарака.

Незадовољство Морсијевим одлукама долази дијелом и из правосуђа, будући да је предсједник државе прошле седмице ставио себе изнад надзора судске власти.

Таква његова одлука гурнула је земљу у немире и мобилисала опозицију коју чине секуларни и либерални политичари.

Данашњи скупови су одржани у Каиру, Александрији и Асијуту у централном дијелу Египта. Муслиманско братство и салафисти су их организовали дан после опозиционих протеста, како би се избјегли сукоби и насиље.

Морсијеве присталице сматрају да ће ти скупови омогућити да се Египат, који се налази у тешкој политичкој транзицији, стабилизује и консолидује путем демократизације земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *