Велики расцјеп: Научници открили начин на који ће доћи до смака свијета

Помисао о колапсу универзума сама по себи је била довољно застрашујућа, а сада су теоретичари који су промишљали о смаку свијета дошли до најстрашнијег сценарија краја свијета – приликом смака света сваки атом ће се расцјепити. На мјесто некадашње теорије од дробљену универзума дошла је теорија о "Великом расцјепу". Према овој тероији, све од галаксија, […]

недеља, јул 5, 2015 / 11:55

Помисао о колапсу универзума сама по себи је била довољно застрашујућа, а сада су теоретичари који су промишљали о смаку свијета дошли до најстрашнијег сценарија краја свијета – приликом смака света сваки атом ће се расцјепити.

На мјесто некадашње теорије од дробљену универзума дошла је теорија о "Великом расцјепу". Према овој тероији, све од галаксија, преко планета и њихових бројних мјесеца расцјепиће се само од себе, али до тога би могло да дође тек за 22 милијарде година.

– Теорија великог расцјепа објашњава како ће с временом доћи до кидања конзистентних материја, а самим тим и до раздвајања атома и молекула. Мислим да није нетачно нити неправедно рећи како је то један драматични сценарио – рекао је математичар који је радио на откривању теорије Великог расцепа, др Марчело Дисконзи са Вандербилт универзитета у Тенесију.

Према овој космолошкој хипотези, мењање односа између тамног енергетског притиска и његове енергетске густине у универзуму могу довести до расцјепа.

Ипак, Дисконзи признаје да није потпуно сигуран у то колико је његова теорија тачна.

– Једино што засигурно знамо јесте да се универзум шири и да се то ширење убрзава. И та чињеница је и била подстицај за настанак теорије о расцјепу – каже он.

Ширење свемира би могло да биде све брже и брже, па би тако честице кренуле да се удаљавају једна од друге до бесконачности, због чега би дошло до "Великог расцјепа.

– С математичке стране знамо шта се под тим подразумјева, али је тешко предвидјети шта то значи за физичку страну. Постоји нека врста такмичења између такозване црне енергије која покушава све више да прошири свемир и гравитације која га држи заједно и питање је ко ће на крају побједити? – објашњава он. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *