Векарић: Снимак је истинит

Српске власти не би у јавност излазиле са снимком исказа свједока о трговини органима да нису потпуно сигурне у његову истинитост, рекао је Бруно Векарић. “Не бисмо изнијели у јавност да нисмо 100 одсто сигурни да је то тачно”, рекао је Векарић у Дневнику 3 Хрватске телевизије. “Свједок је прошао све врсте провера – медицинске, […]

петак, септембар 14, 2012 / 11:59

Српске власти не би у јавност излазиле са снимком исказа свједока о трговини органима да нису потпуно сигурне у његову истинитост, рекао је Бруно Векарић.

“Не бисмо изнијели у јавност да нисмо 100 одсто сигурни да је то тачно”, рекао је Векарић у Дневнику 3 Хрватске телевизије.

“Свједок је прошао све врсте провера – медицинске, полиграфске, просторне, временске, био је на тим мјестима и сигурни смо да је то тачно”, истакао је он.

“Три замјеника тужица су у причи 16 мјесеци, интензивно се о томе ради, провјеравамо налоге, али не може се на једном свједоку базирати случај. Имамо важног корисног употребливог материјала који ће сваком добранамјерном тужиоцу бити драгоцјен”, рекао је Векарић.

На питање зашто се видео запис појавио баш сада, Векарић јер рекао да је одговор такав да не може да буде политичар.

“Ми смо тужиоци и третирамо жртве на једнак начин, а ако то пребацујете у сферу политрике, онда је сваки тренутак незгодан”, напоменуо је он.

У одговору на питање о реакцијама косовске стране да је то лаж и тврдње шефице Фонда за хуманитарно право Наташе Кандић да не вјерује причи, Векарић је рекао да би желио да та тема буде у највишем политичком дијелу разговора Београда и Приштине.

“Отворена питања морају се рјешавати на највишем политичком нивоу”, указао је он и додао да ту нема политике.

“Има злочина или нема злочина. Али треба питати породице жртава гдје су њихови најмилији који су нестали крајем 90-их”, нагласио је Векарић.

Он је подсјетио да је Карла дел Понте отворила причу као тужитељка Хашког суда, да је истрагу радио УНМИК 2005. године и да се у извјештају помиње могућност да се трговало органима који су ишли за Турску и да су нађени осумњичени за та дјела.

“За 2007. годину постоји извјештај ‘жуте куће’, а Дик Марти као извјестилац Савјета Европе направио је свој извјештај. Да ли је то српска пропаганда”, рекао је Векарић.

На питање какав расплет очекује, Векарић каже да постоје два правна питања.

“Очекујемо да тим (шефа Еулексовог тима Клинта) Вилијамса који једини може да то учини, то проведе до краја. Моћи ће да саслуша свједоке, даћемо му све материјеле, желимо да будемо кооператвини”, рекао је.

Поставља се питање пред којим ће се судским вијећем водити поступак јер нема евентуалних осумњичених и инстанцу која може да суди за тако нешто. Који би суд могао да суди, то је питање које се намеће”, рекао је.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *