Вашингтон се спрема да укине санкције СДС-у

Влада САД приводи крају процедуре које ће омогућити престанак важења санкција те земље против СДС-а. Појашњено нам је да је процедура покренута прије неких 15 мјесеци, али да иде споро, прво јер се ради о обимном послу, а друго јер се наглим потезима "не жели дати вјетар у леђа националистима". Како нам је речено, у […]

среда, април 15, 2015 / 11:18

Влада САД приводи крају процедуре које ће омогућити престанак важења санкција те земље против СДС-а.

Појашњено нам је да је процедура покренута прије неких 15 мјесеци, али да иде споро, прво јер се ради о обимном послу, а друго јер се наглим потезима "не жели дати вјетар у леђа националистима".

Како нам је речено, у сличним случајевима процедуре могу бити или да предсједник САД Барак Обама директно прогласи да санкције престају да важе или да – што је у овом случају вјероватније – санкције "у тишини" једноставно не буду продужене, што би аутоматски значило да престају да важе. Објашњено нам је, наиме, да се санкције ажурирају годишње и да се никад не може унапријед рећи када ће одређени регион, и субјекти који су под санкцијама у њему, доћи на дневни ред.

Такође, истакнуто је да су односи између Амбасаде САД и СДС-а у задњих годину дана коректни и да бројне америчке организације сарађују с том странком, што раније није био случај. Напоменуто нам је, међутим, да то не значи да СДС ужива било какав привилегован статус, него да се ради о нормализацији односа према једној парламентарној странци.

Технички гледано, три институције учествују у одлуци о скидању санкција – Бијела кућа у сарадњи са Стејт департментом, Министарство финансија и Конгрес, с тим да дио санкција које је увео Конгрес само он може и да укине. Дио санкција чије је укидање отпочело припада дијелу који се односи на Бијелу кућу.

Из Амбасаде САД јуче нисмо добили одговор на питања која смо им послали у вези са санкцијама СДС-у.

Истовремено, СДС би ускоро могао да добије статус посматрача у оквиру европске групације конзервативних странака и странака десног центра ЕПП. Иако нам Хавиер Хименез, директор Комуникација ЕПП-а, јуче није желио рећи у којој фази је разматрање захтјева да СДС добије тај статус, сазнајемо да би одлука могла бити донесена у наредних неколико мјесеци.

Карстен Думел, директор Канцеларије Фондације "Конрад Аденауер" у Сарајеву, која је блиска конзервативној Хришћанскодемократској унији, чији је предсједник њемачка канцеларка Ангела Меркел, оцјењује да СДС има добре шансе да њихов захтјев буде ријешен позитивно, али да је одлука искључиво на ЕПП-у.

Према његовом личном мишљењу, СДС се доста промијенио у протеклих десетак година.

"С оним СДС-ом послије рата мислим да бих тешко могао сарађивати. Али, с овим данашњим СДС-ом сарађујемо у бројним областима, мада још има ствари на којима би се могло порадити", рекао је он.

Додао је да с том странком сарађују у области транспарентности, демократизације, образовања младих кадрова, антикорупцији и дијалогу.

"Наравно, нико никог не жели тјерати ни на шта. Они то морају хтјети. И код других странака постоје дефицити у разим областима, није ту СДС једини", рекао је Думел.
ПОБОЉШАЊА

Мишљења је да су потребна још нека побољшања на Статуту и на Програму СДС-а у смислу економских политика и социјалних питања.

"Друга ствар, СДС треба да се посвети питањима из своје прошлости. Постоје бројни модели у Европи како се то може извести – која питања треба поставити, на који начин то урадити. Ми нерадо говоримо о ‘превладавању прошлости’. Ми бисмо то прије назвали ‘култура присјећања’. У том присјећању СДС треба да се суочи са својим насљедством. У том подручју треба највише радити", рекао је Думел.

Младен Босић, предсједник СДС-а, мишљења је да је прича о санкцијама против његове странке провокација која, како тврди, само СНСД-у може послужити да доказује причу о издајницима и страним плаћеницима. Он сматра да је у питању спин којим би се показало да је СДС спреман на уступке.

"Нико се више ни не сјећа због чега су те санкције и уведене. Очигледно за вријеме док је СДС кажњавана због оснивања РС, и ја лично не видим никакав разлог за њихово постојање ни до сада па ни од сада. Али, то је ствар САД шта ће радити с тим", рекао је Босић.

Што се тиче статуса у ЕПП-у, Босић је рекао да је та иницијатива поднесена још 2005. године.

"Лично и не знам шта се с тим сада дешава. Сарадња са ЕПП је коректна имамо је и унутар БиХ и то ће се наставити без обзира на то у којем смо формално статусу јер с њима дијелимо идеје и вриједности", нагласио је Босић.

Подсјећамо, санкције СДС-у уведене су 2004. године, а образложење које је портпарол Бијеле куће изнио било је несарадња с Хашким трибуналом по питању изручења осумњичених и оптужених за ратне злочине.0 КОМЕНТАРА

  1. Како је ово провидно ахахаха.У тренутку када Босић отвара ратну прошлост црвеног кмера из Лакташа режимске новине пласирају овакве ствари да би се скренула пажња са шверца цигара и нафте.

  2. Ове санкције су биле бесмислене и када су уведене и многи људи су неправедно оптужени и пропатили. Али то је била политика тог времена коју је Додик здушно подржавао и искористио да дође на власт, пањкајући странцима и људе и СДС. Сада ће се опет огласити на исти начин. Ево гарант!

  3. БОСИЋ:“Очигледно за вријеме док је СДС кажњавана због оснивања РС, и ја лично не видим никакав разлог за њихово постојање ни до сада па ни од сада.“

    Босић би и јаре и паре.
    Хоће да СДС-у припише оснивање РС-а, а да осниваче (Крајишника и остале) прогласи за фукаре.

    Сад ће фурун-хећимче и остали телалук да ми кажу да то није тако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *