Вашингтон аплаудира миру у Јемену, сад почиње Обнова наде

Бијела кућа поздравила је саопштење коалиције предвођене Саудијском Арабијом да се окончавају ваздушни напади против побуњене шитске милиције Хута у Јемену. "САД поздрављају данашње саопштење владе Саудијске Арабије и њених коалиционих партнера о завршетку операције ‘Одлучна олуја’ у Јемену", рекао је портпарол Савјета за националну безбједност при Бијелој кући Алистер Бески. "Настављамо да подржавамо обнављање […]

среда, април 22, 2015 / 08:08

Бијела кућа поздравила је саопштење коалиције предвођене Саудијском Арабијом да се окончавају ваздушни напади против побуњене шитске милиције Хута у Јемену.

"САД поздрављају данашње саопштење владе Саудијске Арабије и њених коалиционих партнера о завршетку операције ‘Одлучна олуја’ у Јемену", рекао је портпарол Савјета за националну безбједност при Бијелој кући Алистер Бески.

"Настављамо да подржавамо обнављање политичког процеса под покровитељством УН и омогућавање хуманитарне помоћи", рекао је Бески а преноси Ројтерс.

Коалиција арапских земаља у уторак је саопштила да окончава војну операцију "Одлучна олуја" и да започиње нову опорацију под називом "Обнова наде", чији ће задатак бити обнављање политичког процеса и борба против тероризма, као и супротстављање војним активностима шиитске побуњеничке групе и њених савезника.

САД су у понедјељак саопштиле да су упутиле један носач авиона и ракетну крстарицу у воде код обала Јемена, у области у којој се већ налази седам америчких ратних бродова.

Пентагон је саопштио да су ти бродови тамо како би омогућили слободну пловидбу у области, која је витална за превоз нафте и контролу приступа Црвеном мору и Суецком каналу.

Такође је наведено да бродови надзиру флотилу иранских теретних бродова који су се приближили Јемену, наводи британска агенција.

Савјет безбједности УН увео је ембарго на оружје за Хуте а саудијска морнарица је увела морнаричку блокаду око Јемена.

Вашингтон наводно жели да одржи притисак на Ал Каиду на Арабијском полуострву у Јемену, једну од најактивнијих милитантних група, за коју се страхује да би могла напредовати

Иначе, Хути немају везе са Ал Каидом, јер се Ал Каида бори и против њих.

Према подацима Свјетске здравствене организације, током четири седмице до петка у Јемену су погинуле 944 особе, а рањено је 3.487.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *