Ванредно

Стање ванредне ситуације проглашено је у градовима Добој и Бијељина, те у општинама Зворник, Братунац, Сребреница, Пелагићево, Шековићи, Челинац, Котор-Варош и Теслић саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске. На подручју града Добој, према извјештају од 14.00 часова, водостај ријеке Босне износи 670 центиметара што је 220 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава. […]

четвртак, мај 15, 2014 / 18:55

Стање ванредне ситуације проглашено је у градовима Добој и Бијељина, те у општинама Зворник, Братунац, Сребреница, Пелагићево, Шековићи, Челинац, Котор-Варош и Теслић саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске.

На подручју града Добој, према извјештају од 14.00 часова, водостај ријеке Босне износи 670 центиметара што је 220 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава. Вода је ушла у град и у току је евакуација становништва у мјесној заједници Усора и евакуисано је десет пацијената и особља из Дијализног центра.

Добој

Сви путни правци магистрални и регионални путеви који воде у и из града су у прекиду тако да је град Добој у тоталној блокади.

Евакуисане су четири породице у чије је стамбене објекте вода продрла на други спрат, а њихово спашавање и евакуација је у току. Још око тридесетак породица у Доњој Пакленици чека на евакуацију.

Ангажовано је 20 војника Оружаних снага и једна машина инжењерије "УЛТ" из гарнизона Добој, а помоћ у људству и механизацији понудио је и командант инжењеријског батаљона из Дервента.

Подручно одјељење Републичке Управе Цивилне заштите Добој ставило је на располагање Добоју 500 врећа за пијесак и 20 лопата. Ронилачки клуб "БУК" и Кајакашки клуб "Кањон" из Бањалуке упућен је на подручје Добоја. Стање се у граду усложњава из сата у сат.

Јовичић: На терену све расположиве снаге МУП-а

Ситуација у Добоју је јако тешка и на терену су све расположиве снаге Министарства унутрашњих послова Републике Српске, укључујући Специјану јединицу полиције са чамцима, као и екипа Ронилачког клуба "Бук", потврдио је Срни министар унутрашњих послова Српске Радислав Јовичић.

Јовичић је рекао да се од јутрос налази у Добоју са министром здравља и социјалне заштие Драганом Богданићем и да ће остати током цијеле ноћи и током сутрашњег дана како би координисали активности евакуације становништва.

Он је апеловао да грађани Добоја остану мирни у овој ситуацији.

"Паника сигурно није добар савезник, јер ћемо предузимати активности цијелу ноћ и у току сутрашњег дана", рекао је Јовичић.

У Бијељини је синоћ у 20.00 часова проглашено ванредно стање, а обустављена је школа за све основне и средње школе до даљњег.

У насеље Доња Буковица засеок Буквари вода је ушла у четири куће од ријеке Лукавац, док је комплетно насеље Јања са око 2.000 кућа поплавила ријека Јања.

Бијељина

Поплављена су насеља Јања, Амајлије, Попови, а због повећаног протока на Хидроелектрани Зворник Дрина излази из корита и у Мјесну заједницу Којчиновац одакле преко центра Амајлија и Попова иде према Мјесној заједници Дворови.

Дошло је до неконтролисаног раста нивоа канала Дашница, која представља и пријетњу граду Бијељини и разматра се могућност за изградњу одбрамбеног бедема у центру града.

Према подацима Републичке Управе Цивилне заштите блокирани су магистрални путеви на дионицама Бијељина-Зворник, Бијељина-Тузла и Бијељина-Брчко.

Према Плану заштите и спашавања града све расположиве снаге за заштиту и спашавање су у функцији.

У општини Зворник је ванредно стање проглашено у 24.00 часа 14. маја.

У Зворнику ванредна ситуацијаУ Зворнику ванредна ситуација

Ријека Сапна поплавила је насеље Економија и вода је ушла у 23 куће, гдје је у току евакуација, а 350 кућа угрожено је од даљег плављења.

Сапна је поплавила и насеље Челопек гдје је угрожено око 100 кућа, насеље Цер гдје је угрожено око 20 кућа и насеље Грбавци гдје је око 50 кућа угрожено.

Ријека Дрина поплавила је мјесне заједнице Козлук гдје је око 300 кућа угрожено, Каракај гдје је око 200 кућа угрожено у избјегличком насељу и Тршић гдје је око 50 кућа угрожено.

У токој је евакуација угроженог становништва по позиву. Ангажована су четири чамца са посадама.

Активна су и клизишта у мјесту Српска Варош гдје пријети да се заустави ток ријеке Златице и његова санација је у току, а ангажована је Професионална ватрогасна јединица /ПВЈ/ Звроник.

Клизиште је активно и у насељу Каменица гдје су двије куће угрожене а на подручју Зворника пријављено је још осам клизишта на ширем рејону општине.

Блокирани су путни правци Зворник – Бијељина у мјесту Каракај и Зворник -Сапна.

На подручју Зворника ангажовани су припадиници ПВЈ Зворник са 25 ватрогасаца и пет возила, Грађевинска оператива Зворник-путева, "Путеви-Зворник", а прихваћена је помоћ Оружаних снага БиХ из касарна у Тузли у виду камиона и ТАМ, теренско возило тојота и осам војника.

У општини Братунац јуче је проглашено ванредно стање, јер је ријека Крижевица поплавила Мјесну заједницу Братунац два, насељена мјеста Жути Мост, Подградац, Жљебице, Дринска и Побрђе – гдје је угрожено укупно око 1.000 кућа.

Од ријеке Јадар је у Коњевић Пољу поплављено око 100 кућа, а од Кравичке ријеке мјесто Кравице, гдје је поплављено 250 домаћинстава и евакуисано око 30 људи.

Глоговска ријека поплавила је око 500 кућа у насељу Моштанице-пилана, док је Вољевички поток поплавио мјесто Вољевица и око 200 кућа.

ФБиХ: Проглашено стање природне несреће

Влада Федерације БиХ данас је, на приједлог Федералног штаба Цивилне заштите, донијела одлуку о проглашењу стања природне несреће на подручју Федерације.

Ово стање настало је због кишних падавина које су проузроковале изливање ријека и бујичних потока из корита и плављења великог броја инфраструктурних и стамбених објеката, као и пољопривредног и другог земљишта, саопштено је из Владе ФБиХ.

Ради заштите и спашавања људи и материјалних добара на угроженим подручјима, Влада ФБиХ одредила је да се сва федерална министарства, управе и управне организације, правни субјекти и друге институције ставе на располагање Федералном штабу Цивилне заштите.

Одређено је и да се надлежни кантонални и општински/градски штабови цивилне заштите, такође, ставе на располагање све ресурсе, који ће, према плановима заштите и спашавања људи и материјалних добара, бити кориштени на угроженим подручјима.

На данашњој ванредној сједници је, на иницијативу федералног Министарства енергије, рударства и индустрије, утврђен амандман на Приједлог измјена и допуна буџета ФБиХ за ову годину.

Амандман се односи на умањење буџетске позиције "Остала домаћа позајмљивања" за 2.000.000 КМ, тако да би умањења позиција износила 7.600.000 КМ, а износ од 2.000.000 КМ би био пребачен у "Текућу резерву Владе ФБиХ".

"Имајући на уму тренутну ситуацију изазвану временском непогодом у ФБиХ, због чега ће се јавити бројни проблеми који ће директно угрозити егзистенцију грађана и стандард живота, 1.000.000 КМ од овог износа био би употријебљен за помоћ угроженом становништву ФБиХ", наводи се у саопштењу.

Преостали 1.000.000 КМ би би кориштен по потреби за рјешавање тешког социјалног стања радника у процесу остваривања њихових права, првенствено повезивања радног стажа оних који су стекли услове за пензионисање.

Према федералном плану, у свим федералним министарствима, управама и управним организацијама и заводима треба одмах увести пасивно дежурство, ради извршења наредби Федералног штаба Цивилне заштите.

У складу са федералним Планом и захтјевима с угрожених подручја, Влада је задужила овај штаб да активира одговарајуће федералне службе заштите и спашавања и специјализоване јединице цивилне заштите, а по потреби и друге правне субјекате, јавна предузећа и грађане ради пружања помоћи на угроженом подручју.

У случају потребе, а на тражење надлежних штабова цивилне заштите с угроженог подручја, Федерални штаб Цивилне заштите ће, у складу са својим овлаштењима, ангажовати и друге снаге заштите и спашавања с подручја других кантона и општина које нису угрожене овом несрећом ради пружања помоћи на угроженом подручју.

Трошкови који настану ангажовањем Федералног штаба Цивилне заштите, федералних служби и јединица, те додатним планским ангажовањем недостајућих ресурса за спашавање, током провођења акција заштите и спашавања људи и материјалних добара на угроженим подручјима, биће покривени из средстава буџета ФБиХ планираних за заштиту и спашавање, а недостајућа средства из буџетских резерви и других финансијских извора, у складу са важећим прописима.

Интервентно, Влада ФБиХ за ове намјене издваја 2.000.000 КМ из резерви буџета ФБиХ за ову годину, наводи се у Одлуци.

За ове намјене потребно је користити и сва расположива средства посебне накнаде за заштиту и спашавање у складу са Одлуком о условима и начину кориштења средстава остварених по основу посебне накнаде за заштиту од природних и других несрећа.

Влада је задужила Федерални штаб Цивилне заштите да, у складу с федералним Планом и важећим законским прописима, преузме све активности око координације и руковођења акцијама заштите и спашавања људи и материјалних добара на угроженом подручју.

Када буду сагледани сви ресурси општина/града, кантона и ФБиХ, а на основу процјене стања на угроженом подручју, биће остварени контакти с Министарством безбједности БиХ ради тражења помоћи Оружаних снага БиХ, те тражења међународне помоћи у складу са утврђеним процедурама.

Влада ФБиХ је овластила премијера да, поводом настале ситуације узроковане поплавама, упути захтјев Министарству безбједности БиХ за покретање процедуре ради тражења међународне помоћи у заштити и спашавању људи и материјалних добара на територији Федерације БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Потоп свуда, али нема ванредног стања, ако има онда се морају паре издвојити, овако је све на локалним заједницама. А и Баја је на сувом.

 2. Šta će izdvojiti kada su sve raskrčmili izmedju sebe?

  Da je baja uložio one pare

  koje je dao za Haračgrad,

  koje je dao lobistima da mu čuvaju dupe,

  koje je dao Karganoviću za pisanje knjige Sein Kampf,

  koje je dao za za kupovanje ordenja i znamenja,

  koje je prisvojio i razbojnicima svojim podijelio..

  i da ih je uložio u popravljanje i učvršćivanje nasipa i mostova, u čišćenje odvodnih kanala i izgradnju novih, u saniranje klizišta, …

  da je bio dobar i čestit domaćin koji se brine , koji voli i kojem je stalo do naroda svoga i zemlje svoje
  šteta bi bila manja.

 3. Срамота, само се надам да што мање људских жртава буде. Ово што сад прича пинокио тајкун Додик је срамно, он исто као неки портпарол у улози новинара, а не као први човјек РС, који распоређује средства за одбрану и санацију од поплава и шаље мобилне екипе са опремом, храном и водом? Какав образ ђон, саможивог тајкуна?

 4. Дражен ме замолио да објавим апел људи из Пријечана, молим све људе добре воље да утичу на одговорне особе да помогну угроженим у Пријечанима:

  „Nemamo struju. Ako mozes obavjesti ljude da znaju. Oko 200 stambenih i pomocnih objekata je pod vodom. Od 2:30 nocas cekamo camac. Obecavaju. Ne dolazi. Ljudi su na spratovima. Ima i jedna beba. Ima i srcani bolesnik. Oko 50 kuca ceka evakuaciju preko 12 sati! Trazili smo pijesak. Nismo nista dobili! Obecali su nam hranu. Cebad. Hranu za bebe. Odjeceni smo prema Ortopediji i prema Trnu. Poplavljeno je 9 ulica u pravcu Vrbasa. Nema struje. Uzas.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *