Утајио осам милиона, предсједник га помиловао и спасио затвора

Дипломирани ветеринар из Бијељине Драган Станојловић, захваљући помиловању предсједника Републике Српске Милорада Додика, неће у затвор иако је доказано да је годинама утајивао порез и прикрио промет од најмање осам милиона КМ у својим продавницама спортске опреме широм Републике Српске. Скандалозно, да је за утају пореза цијело вријеме знала Пореска управа, а ништа није предузимала, […]

субота, април 18, 2015 / 11:42

Дипломирани ветеринар из Бијељине Драган Станојловић, захваљући помиловању предсједника Републике Српске Милорада Додика, неће у затвор иако је доказано да је годинама утајивао порез и прикрио промет од најмање осам милиона КМ у својим продавницама спортске опреме широм Републике Српске.

Скандалозно, да је за утају пореза цијело вријеме знала Пореска управа, а ништа није предузимала, констатовао је Окружни суд у Бијељини који је Станојловића осудио на пет година затвора.

Ново свјетло на помиловање баца чињеница да је Станојловићев адвокат у овом случају био Крстан Симић високи функционер СНСД-а, видљиво је из обимне документације до које је дошао пословни портал Капитал.

Шта се крије иза помиловања?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је одлучио да од свих пристиглих молби, прошле године помилује само двије особе, а једна од њих је Драган Станојловић (1970.) из Бијељини. браниоци

Јавности су о Станојловићу у Информацији коју ће сутра на сједници разматрати Народна скупштина саопштени само штури подаци, да је био осуђен на 3,5 година затвора (првостепено пет), да је Суд који је водио првостепени поступка дао негативно мишљење на помиловање, за разлику од Министарства правде РС.

Ко су браћа Станојловић?

Драган Станојловић и његов брат Борислав су власници „Олимпик спорт“ Бијељина, доо „Акапулко“ Бијељина, СТР „Топ спорт“ Приједор, СТР „Сити спорт“ Бијељина, СТР „Треф“ Бања Лука, СТР „Зенит Треф“ Бања Лука, СТР „Треф пасаж“ Бања Лука и СТР „Рома“ Бијељина. 

Судски вјештак је неспорно утврдио да су 2003. и 2004. године кроз своје продавнице прикрили најмање осам милиона КМ промета. Буџет Српске је оштећен за 735.914 КМ пореза и доприноса.

У пресуди Окружног суда у Бијељини од 15. маја 2006. године, као и двије пресуде Врховног суда РС, које су у посједу портала Капитал, детаљно је објашњена шема утаје пореза, доприноса и прикривање милионског промета.

 

Кога је предсједник помиловао прошле године

Станојловић није у цјелости пријављивао основице и обавезе за плаћање пореза на промет спортске обуће и одјеће.

Станојловић је „формирао паралелно књиговодство – свеске дневника благајне, табеле садржане у рачунарима о стварно оствареним дневним пазарима, спецификације налога за отпрему унесене у рачунаре и ванкњиговодствену евиденцију обиљежене на формуларима од свеске и папирићима, а која је ванкњиговодствена евиденција садржана у паралелном књиговодству, није била доступна контролним органима, а путем које је приказао промет остварен продајом разним купцима, предузећима и продавницама у износу од 8.095.064 КМ, од чега од стране ДОО „Олимпик спорт“ из Бијељине износ од 2.189.311 КМ, од стране СТР „Рома“, СТР „Сити спорт“, СТР „Топ спорт, СТР „Треф „, ДОО Акапулко и ДОО „Олимпик спорт“ износ од 5.755.551 КМ и од стране „Треф пасаж“ и СТР „Зенит“ износ од 150.202 КМ, што није исказао у званичним пословним књигама“, наводи се у пресуди.

Његов рођени брат Борислав Станојловић, по занимању економиста, тада је ослобођен од оптужбе за утају пореза и доприноса, иако је са братом Драганом Станојловићем обављао исти посао и по логици ствари, као економиста, морао је знати како се води књиговодство у било ком предузећу.

Лажне пазаре водили на папирићима

„Бројни свједоци, радници у Станојловићевим продавницама, наводи се у образложењу пресуде, потврдили су у својим исказима да су на папирићима водили лажне пазаре, правдајући то захтјевом Драгана Станојловића, како би он страним добављачима робе приказао већи промет, па се основано поставља питање да ли је једном правном и физичком лицу са толиким бројем продавница требају фиктивни пазари“, наводи се у пресуди.

Суд је утврдио да је наведено кривично дјело учињено с умишљајем, с обзиром на то да је мотивисано прибављањем противправне имовинске користи, а коју је Станојловић остварио у износу од 735.914 КМ, што је утврдио вјештак економске струке, Лазо Ђурђевић.

Пријетили, застрашивали….

Предсједница судског вијећа Окружног суда Бијељина Милена Зорић у пресуди оштро је критиковала Пореску управу РС. Наиме, инспектори су знали да Станојловићи воде двојно књиговодство, али нису га пријавили за утају пореза.

„Видљиво је да је орган Пореске управе у Бијељини, иако је знао за двојно тј. паралелно књиговодство у свом записнику није утврдио да оптужени није платио порез…“, наводи судија Зорић.пореска знала

Станојловићи су „пали“ так када су дошли у сукоб са својим дугогодишњим књиговођом Снежаном Алексић, која их је „откуцала“ полицији и доставила све доказе, заједно са осам књиха благајничких извјештаја.

Алексићеву због тога браћа Станојловић нису оставили на миру. Напротив. Драган Станојловић, којег је предсједник РС помиловао, пријетио јој је и застрашивао, те је чак против ње, да би је уцијенио, подигао и кривичну пријаву, што је констановала и судија Милена Зорић.застрасивање свједока

„Јачи“ од Мишковића

спорт висионсБраћа Станојловић су 1995. године основали и Компанију „Спорт Висион“ доо. Основна дјелатност је трговина спортском обућом, одјећом и опремом. Имају преко 600 запослених у Србији и више од 150 запослених у БиХ. За кратко вријеме то је постала регионална компанија која има више од 120 продавница, од чега је у Србији 65, БиХ 35, Црној Гори девет, Македонији четири, Хрватској шест и Бугарској двије.

Овлашћени су међународни партнер за 40 најпознатијих брендова спортске опреме.

Колико су организовани и „моћни“ постало је јасно уском кругу људи средином прошле године. Тада је објављена информација да су браћа Станојловић, односно њихова фирма „Спорт тајм“ (основана 2004. према подацима Агенције за привредне регистре Србије) успјела да од Мирослава Мишковића и његове компаније „Делта спорт“ преотму главно заступништво бренда „Најк“ за Србију од 01. јануара 2015. године. 



0 КОМЕНТАРА

 1. Kao sto rece jedan umni komentator, drzavnicki potez, nema sta.

  Moram da nenajavljen odem na sabor i da mu odam priznanje.

  Postujem poteze nasega predsjednika, ko postuje njega postuje i Srpsku.
  zar ne?

  Milutinu polutinu. zar ne?

  Jbt, dobro smo mi ikako i zivi!
  Ajd, sto pljacka i hara, ali sto nam se ruga i ismijava nam se.

  Opozicija jos malo ako ne bude iznasla nacin da nas spasava od zla, onda i ona kolaborira sa okupatorom. Sad moze, dobili su vlast na nivou drzave, da vidimo , i hoce li.
  I je li joj stalo do nas, ili do vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *