Утајили порез, слагали да је роба уништена у поплавама

Више лица, међу којима и један функционер Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, ухапшено је због сумње да су искористила ситуацију изазвану природним непогодама у БиХ да би лажно приказала да је роба предузећа „ОБИ“ у Бањалуци и Мостару уништена у поплавама и утајила порез у износу од око 1,5 милиона КМ, саопштено је из […]

понедељак, јун 30, 2014 / 09:33

Више лица, међу којима и један функционер Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, ухапшено је због сумње да су искористила ситуацију изазвану природним непогодама у БиХ да би лажно приказала да је роба предузећа „ОБИ“ у Бањалуци и Мостару уништена у поплавама и утајила порез у износу од око 1,5 милиона КМ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ у оквиру активности у борби против организованог криминала и пореске утаје, које су проведене по налогу Тужилаштва БиХ, у више градова у БиХ извршили су претресе просторија и објеката које користе осумњичени.

Проводећи истрагу у предмету организованог криминала, Тужилаштво БиХ је дошло до сазнања да су власници фирме "Баувелт", у оквиру које послују продајни објекти "ОБИ", измјестили велику количину робе намијењене продаји, те сачинили лажну документацију да је роба уништена у складиштима усљед катастрофалних поплава, које су у мају захватиле БиХ.

Роба у вриједности од више од четири милиона КМ тајно је измјештена на друге локације да би била продата, а уз помоћ радника УИО сачињена је лажна документација да је роба оштећена и уништена у поплавама да би се избјегло плаћање ПДВ-а и даџбина у износу од око 1,5 милиона КМ, за које су оштећени буџет и грађани БиХ.

Истрагом је утврђено да су осумњичена лица намјеравале затворити пословне објекте "ОБИ", те да су као организована криминална група покушали да искористе природне катастрофе, ради почињења кривичних дјела и оштећења буџета БиХ.

Осумњичени су под истрагом због кривичних дјела организованог криминала, пореске утаје или преваре, злоупотребе положаја или овлашћења и противзаконитог посредовања.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу, који ће након испитивања донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са Законом о кривичном поступку БиХ.

Из Тужилаштва БиХ истичу да су одлучни у процесуирању организованог криминала и корупције након катастрофалних поплава које су задесиле БиХ и најављују да ће процесуирати сва лица која се покушају окористити насталом ситуацијом ради чињења кривичних дјела или остваривања незаконите имовинске користи, те да ће починиоци бити откривени и ригорозно кажњени.

Поступајући тужилац, заједно са стручним особљем, од синоћ се налази на терену, гдје координира и води акцију коју проводе полицијски службеници Сипе и УИО.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *