Уставни суд: Референдум о независности Каталоније неуставан

Уставни суд Шпаније пресудио је данас да је неуставан референдум о независности Каталоније, који је планиран за 9.новембар. Судије су пресудиле да, према шпанском уставу, регија „не може једнострано да распише референдум на ком ће самостално одлучити о својој интегрисаности у Шпанију”, пренијела је агенција АФП, преносећи сажетак одлуке коју је објавио суд. Шпански премијер […]

среда, март 26, 2014 / 09:25

Уставни суд Шпаније пресудио је данас да је неуставан референдум о независности Каталоније, који је планиран за 9.новембар.

Судије су пресудиле да, према шпанском уставу, регија „не може једнострано да распише референдум на ком ће самостално одлучити о својој интегрисаности у Шпанију”, пренијела је агенција АФП, преносећи сажетак одлуке коју је објавио суд.

Шпански премијер Маријано Рахој је тачно прије мјесец дана изјавио да се референдум о независности Каталоније, планиран за 9. новембар, неће одржати јер је нелегалан.

„Тај референдум не може да се одржи, он није легалан”, рекао је тада Рахој у шпанском парламенту током годишњег говора о стању нације.

„Само читав шпански народи има право да одлучи шта је Шпанија. Нико не може једнострано да лиши читав шпански народ права да одлучују о својој судбини”, истакао је премијер.

Владајућа коалиција у шпанској провинцији Каталонији, на челу са Артуром Масом, као и већина других тамошњих странака, планира да 9. новембра буде одржан референдум на којем ће гласачима бити постављена два питања: „Да ли мислите да Каталонија треба да буде држава, да или не?” и „Ако сте одговорили са да, да ли желите да та држава буде независна, да или не?"

Недавне анкете спроведене у Каталонији показују да у тој покрајини има далеко више гласача који су склонији већој аутономији или чак и независности од оних који подржавају останак у Шпанији.

Каталонија има 7,5 милиона становника, у бруто домаћем производу Шпаније учествује са једном петином, а у шпанском извозу има још већи удио.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *