Усељива планета на само 12 свјетлосних година од нас

Научници су открили „насељиву“ планету која орбитира око „свог“ сунца и која је видљива голим оком са Земље. Ова „насељива“ планета удаљена је од нас 12 свјетлосних година и од Земље је већа два до шест пута. Научници мисле да ова планета кружи око Тау Цетија, звијезде идентичне нашем Сунцу. Планета је само једна од […]

четвртак, децембар 20, 2012 / 09:00

Научници су открили „насељиву“ планету која орбитира око „свог“ сунца и која је видљива голим оком са Земље.

Ова „насељива“ планета удаљена је од нас 12 свјетлосних година и од Земље је већа два до шест пута. Научници мисле да ова планета кружи око Тау Цетија, звијезде идентичне нашем Сунцу.

Планета је само једна од 5 које орбитирају око Тау Цетија и налази се унутар „насељиве зоне“ звезде а процјењује се да је њена маса пет пута већа од Земљине.

„Насељива зона“ представља орбитални простор који није ни превише хладан ни превише топао – што потенцијално дозвољава постојање течности на површини а самим тим и живота.

Већина до сада откривених планета је имала изузетно велике масе а Тау Цети планетарна породица налази се међу соларним системима са најмањом масом до сада детектованом.

„Тау Цети је један од наших најближих космичких сусједа и толико је свијетао да ћемо у блиској будућности бити у стању да изучавамо атмосфере ових планета“, изјавио је др Џејмс Џенкинс са Универзитета Хертфордшир.

Научници су до сада открили преко 800 планета које орбитирају око звијезда које нису наше Сунце од 1990.

„Ово откриће слаже се са нашим мишљењем да практично свака звијезда има планете, и да галаксија мора да садржи бројне планете које су сличне Земљи. Оне се налазе свуда, а неке су нам и најближи сусједи“, сматра професор Стив Вот са Универзитета у Калифорнији и један од научника тима који је открио нову планету.

Детаљи овог открића објављени су у часопису „Астрономија и астрофизика“.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *