УН, ЕУ, САД осудили војни пуч на Тајланду

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун рекао је данас да је изузетно забринут због војног удара на Тајланду, а војни пуч су осудиле САД и Европска унија која је затражила брз повратак на демократски процес. Бан је у саопштењу апеловао на хитан повратак уставне, грађанске и демократске власти и на свеобухватан дијалог који ће утри […]

петак, мај 23, 2014 / 00:27

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун рекао је данас да је изузетно забринут због војног удара на Тајланду, а војни пуч су осудиле САД и Европска унија која је затражила брз повратак на демократски процес.

Бан је у саопштењу апеловао на хитан повратак уставне, грађанске и демократске власти и на свеобухватан дијалог који ће утри пут ка дугорочном миру и напретку Тајланда, пренио је Ројтерс.

Европска унија и одјељење за спољну политику навело је у саопштењу да прати дешавања на Тајланду и да она изазивању огромну забринутост.

„Најважније је да се Тајланд брзо врати легитимном демократском процесу”, навеле су УН.

САД су након војног удара саопштиле да ће размотрити наставак војне сарадње са тамошњим властима.

„Војска мора да прихвати и поштује уставне власти на основу принципа демократске владавине”, саопштила је ЕУ.

Канцеларија УН за људска права у Женеви, такође, је изразила дубоку забринутост због војног удара и завођења ванредног стања и војних наређења које крше основне људске слободе.

У саопштењу из канцеларије се каже да су угрожена основна права на изражавање мишљења и ставова, као и окупљања.

Командант тајландске армије генерал Прајут Чан Оча преузео је данас контролу од владе истичући да војска мора да врати ред у земљи и спроведе реформе, два дана после проглашења ванредног стања.

Војска је увела полицијски час у периоду од десет сати увече до пет сати ујутру, саопштио је замјеник портпарола тајландске армије Винтаи Суваре.

Тајландска армија је наложила свим телевизијским и радио станицама у земљи да обуставе редован програм и да емитују само војни материјал.

У Тајланду траје политичка криза откако је суд почетком маја смијенио премијерку Јинглук Шинаватру, сестру Таксина Шинаватре, бившег премијера свргнутог у државном удару 2006.

Премијерка и девет њених министара проглашени су кривим за злоупотребу положаја. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *