Украјина: Са Шпанцем потписали лажни посао вијека

Украјинска влада се прописно осрамотила, мислећи да потписује уговор вриједан 1,1 милијарде евра са шпанском компанијом Гас Натурал Феноса која је требало да Украјинцима изгради терминал за течни гас. Наиме , неколико сати послије потписивања уговора, Феноса је саопштила да никада није потписала, преговарала или разматрала градњу ЛНГ терминала у Украјини. Тада су открили да […]

субота, децембар 8, 2012 / 13:15

Украјинска влада се прописно осрамотила, мислећи да потписује уговор вриједан 1,1 милијарде евра са шпанском компанијом Гас Натурал Феноса која је требало да Украјинцима изгради терминал за течни гас.

Наиме , неколико сати послије потписивања уговора, Феноса је саопштила да никада није потписала, преговарала или разматрала градњу ЛНГ терминала у Украјини.

Тада су открили да је човјек који је у име Феносе потписао уговор заправо Јорди Сарда Бонвехи ( 43), иначе дугогодишњи инструктор скијања , родом из Барселоне. Он последњих десетак година живи у Украјини и представља се као заступник шпанских инвеститора. У Украјини су очигледно сматрали да га не треба провјеравати па су лако насјели на превару .

Да срамота буде већа, на том "величанственом" потписивању уговора били су и сами украјински премијер и министар енергетике Микола Азаров и Јури Бојко, а "церемонију" је преносила и национална телевизија. Премијер је том приликом изјавио да је ријеч о "дану од историјске важности за Украјину".

Бонвехи је у међувремену напустио земљу а у кратком разговору за Ројтерс рекао је да овлашћење Феносе за потписивање није имао, али се надао да ће их накнадно привољети да се укључе у пројекат.

Украјинска опозиција због претрпљене националне срамоте захтјева и оснивање посебне истражне комисије. Украјинска влада, пак, и даље говори да не одустаје од пројекта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *