Ухапшен директор иранске новинске агенције

Савјетник за медије предсједника Ирана Махмуда Ахмадинеџада и директор иранске новинске агенције ИРНА Али Акбар Џаванфекр је ухапшен и налази се у затвору. Власти су затвориле и угледни умјерени лист „Шарг” због тога што је објавио сатирични стрип у коме се, према њиховим тврдњама, вријеђају ратни ветерани. Џаванфекр је приведен док је Ахмадинеџад државо говор […]

четвртак, септембар 27, 2012 / 08:02

Савјетник за медије предсједника Ирана Махмуда Ахмадинеџада и директор иранске новинске агенције ИРНА Али Акбар Џаванфекр је ухапшен и налази се у затвору.

Власти су затвориле и угледни умјерени лист „Шарг” због тога што је објавио сатирични стрип у коме се, према њиховим тврдњама, вријеђају ратни ветерани.

Џаванфекр је приведен док је Ахмадинеџад државо говор на годишњој Генералној скупштини УН у Њујорку.

Он је одведен у техерански затвор Евин, гдје ће служити затворску казну од шест мјесеци због објављивања материјала којим се вријеђају исламски кодекс и јавни морал.

Његов адвокат је рекао да се оптужбе односе на текст објављен у државном магазину под Џаванфекровом контролом. У њему је критиковано приморавање Иранки да носе исламску мараму на глави.

Џаванфекр је оптужен и за вријеђање иранског врховног лидера ајатолаха Али Хамнеија на свом личном сајту у априлу 2011. године.

Џаванфекр, који управља државном медијском групом која издаје неколико новина и часописа, ради и као Ахмадинежадов савјетник за медије, преноси АФП.

Он је већ дуго на мети ултраконзервативних судија и других личности које сматрају да он и предсједник покушавају да пољуљају вјерске принципе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *