УЕФА избацила Рапид и ПАОК из европских такмичења!

Дисциплинска комисија Европске фудбалске федерације (УЕФА) казнила је ПАОК и бечки Рапид избацивањем из европских такмичења након инцидената њихових навијача у првој утакмици 4. кола квалификација за Европску лигу, која је одиграна 23. августа у Солуну. Занимљиво је да се ова казна не примјењује на реванш меч ова два тима који се игра у Бечу […]

уторак, август 28, 2012 / 19:42

Дисциплинска комисија Европске фудбалске федерације (УЕФА) казнила је ПАОК и бечки Рапид избацивањем из европских такмичења након инцидената њихових навијача у првој утакмици 4. кола квалификација за Европску лигу, која је одиграна 23. августа у Солуну.

Занимљиво је да се ова казна не примјењује на реванш меч ова два тима који се игра у Бечу 30. августа. ПАОК из првог сусрета има предност од 2:1.

Грчки и аустријски клуб избачени су из овосезонског такмичења, као и из сљедећег за које се квалификују у сљедећих пет година. Други дио казне је условне природе на рок од три године.

ПАОК, између осталог, терете за пропусте у организацији, неспортско понашање навијача, инвазију на терен и употребу пиротехнике. Рапид такође терете за непрописно понашање публике и убацивање пиротехничких средстава на терен.
ПАОК је кажњен и одигравањем три утакмице код куће под ингеренцијом УЕФА пред празним трибинама, као и са 150.000 евра. Рапид дијели казну одигравања сљедеће три европске утакмице пред празним трибинама, а мора да плати 75.000 евра.

Два клуба имају рок од три дана за улагање жалби на ову одлуку УЕФА, тако да ће екипа која избори побједу у два сусрета морати да сачека одлуку жалбене комисије како би сазнала хоће ли играти у групној фази Европске лиге ове сезоне или не.

Иако се у први мах спекулисало да су се сукобили навијачи солунског и бечког тима, истина је касније изашла на видјело. Наиме, навијачи Рапида већ годинама гаје велико пријатељство са присталицама атинског Панатинаикоса. Када се узме у обзир да је неколико стотина навијача из пријестонице Грчке заједно са "браћом" из Беча кренуло пут Солуна, било је јасно да ће бити нереда. И било их је, и то каквих. Велики број навијача утрчао је на атлетску стазу, летјеле су столице, бакље и каменице, а полиција је на крају морала да реагује испаљивањем сузавца, послије чега се дивљање смирило.
Бечка полиција је сада у пуној приправности пред реванш утакмицу, а како су пренијели аустријски медији, органи реда не страхује само од навијача ПАОК-а, већ и од фанова београдског Партизана, који би могли да допутују у Беч да би подржали Грке.

"То ће бити врела ноћ", тврде у полицији додајући да су све мјере предострожности предузете и да ће оне бити далеко опсежније него за дерби два бечка клуба.
Полиција очекује са великом пажњом да ли ће навијачи Партизана допутовати у Беч, пошто између навијача ПАОК-а и београдског клуба постоје тјесне пријатељске везе, тврде у главном граду Аустрије.

Министар унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер и градоначелник Беча Михаел Хојпл оштро су осудили насиље на стадионима и најавили да неће бити толерисан вандализам и други облици насиља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *