Убиство лидера талибана, игра САД и Пакистана

Лидер Талибана — мула Ахтар Мансур је мртав, потврдиле су све стране, укључујући и саме припаднике овог покрета. Ипак, остаје питање да ли ће ове циљане ликвидације које врше америчке беспилотне летјелице донијети дуго очекивани мир у Авганистану?

уторак, мај 24, 2016 / 00:01

Лидер Талибана — мула Ахтар Мансур је мртав, потврдиле су све стране, укључујући и саме припаднике овог покрета. Ипак, остаје питање да ли ће ове циљане ликвидације које врше америчке беспилотне летјелице донијети дуго очекивани мир у Авганистану?

 Мансур је убијен у бомбардовању дуж авганистанско-пакистанске границе, а сам напад одобрио је амерички предсједник Барак Обама. Политички аналитичар из Авганистана Абдул Кадер Мусбах у разговору за Спутњик упозорава да убиство лидера талибанског покрета не би требало да буди лажне наде поводом могућег рјешавања ситуације у региону, јер је то тек један од потеза у сложеној геополитичкој игри САД у Средњој Азији.

„Међу странама које практично рјешавају своја политичка питања у Авганистану дошло је до несугласица. Другим ријечима, ради се о конфликту интереса САД и Пакистана. Мировни процес, којим руководи Америка уз учешће Кине, Пакистана и Авганистана са једне стране, и Талибана са друге стране — није довео до очекиваних резултата јер су средином априла пропали преговори. Крајем маја, свега два дана након што је Сартаџ Азиз, спољнополитички савјетник премијера Пакистана, објавио да талибани дефинитивно не желе да учествују у мировном процесу, Мансура су ликвидирали“, каже Мусбах.

Америка, а ни Пакистан немају користи од могуће стабилизације ситуације у региону и тражили су нешто што би могло да изазове пометњу. Аналитичар Мусбах додаје да је порука коју убиством Мансура САД шаљу свијету је да „влада Авганистана још увијек не може самостално да утиче на трајну безбједност у својој земљи".

„Осим тога, ових дана је било објављено да ће група Хизб и ислами (иначе забрањена у Русији јер се налази на листи терористичких организација) под руководством Губелдина Хекматјара потписати примирје са авганистанским властима у наредна два мјесеца. Ипак, за разлику од талибана, ова група је била вољна да се приклони власти и одустане од својих терористичких побуда. Зато се убиство лидера талибана може посматрати и кроз призму ове околности, говори авганистански аналитичар“, истиче он.

Он додаје да су Вашингтон и Исламабад овим потезом осјетили могућу самосталност авганистанске владе, што је у супротности са њиховим интересима.

„Опште је познато да су Бин Ладен, мула Омар (бивши талибански вођа), као и мула Мансур убијени на територији Пакистана. Иако жели, Авганистан не може због закулисних интервенција САД да се обрати Међународном суду, како би доказао да Пакистан утиче на безбједност у Авганистану“, закључује политички аналитичар Абдул Кадер Мусбах.

Мула Мансур је био отворени противник авганистанске владе. Он је остварио велике терористичке нападе, попут заузимања града Кундуза. Мансур је држао у страху становништво у Авганистану. Нападима и окрутношћу је стално подизао борбени дух код припадника талибанског покрета.

Саговорник Спутњика сматра да ће се после смрти Мансура, талибани вјероватно подијелити на неколико група, али да то не значи да ће се покрет распасти. Дио се може приклонити поменутом Хекматјару, вођи групе Хизб и ислами, а друге дио се може потпасти под утицај катарских и кувајтских спонзора. Талибани ће свакако наставити своју крваву политику у региону, закључује Абдул Кадер Мусбах.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *